Alles wat je wilde weten over de nieuwe competitieve Magic toernooistructuur (maar niet durfde te vragen)

Alles wat je wilde weten over de nieuwe competitieve Magic toernooistructuur (maar niet durfde te vragen)

(Dit is een eindeloze lap tekst, maar ik hoop dat het de moeite is ;p. De TL;DR vind je onderaan dit artikel)

Magic aan de keukentafel is leuk. FNM is leuk. De lokale draft is leuk. Maar soms wil je een groter doel nastreven. Beter worden. Strijden tegen betere spelers. In augustus heeft Wizards of the Coast de plannen uit de doeken gedaan hoe competitief Magic er vanaf volgend jaar uit gaat zien. Dit artikel heeft als doel spelers zoals jij en ik te informeren. Wat betekent dit voor ons?

Nu hoor ik je zeggen: gaat het nu alweer veranderen? Ja dat klopt, maar dat heeft een oorzaak. Als je niet geïnteresseerd bent in wat historie, dan kun je verder lezen bij de volgende paragraaf. Ik voelde echter de noodzaak om wat meer informatie te geven, om context te geven aan de gekozen structuur. Dit artikel bestaat uit drie delen. Onderaan vind je een samenvatting.

Wat heeft geleid tot de huidige opzet?

Begin 2018 waren er plannen om de Magic toernooistructuur vanaf 2020 te hervormen. Over een tijdsperiode van anderhalf jaar zou MTG Arena getest worden en uitgerold. Afhankelijk van de populariteit zou beoordeeld worden hoe de toekomst van competitief Magic eruit zou moeten zien. Echter…

Haastige spoed…
Omdat de beta-versie van MTG Arena zo’n overdonderend succes was, zijn er holderdebolder plannen gemaakt voor verschillende toernooi-series. Onder druk van de e-sports hype werd de focus gelegd op MTG Arena en werden veel oude pilaren van de Magic toernooi-structuur omver geworpen. Dit resulteerde in veel weerstand in de community.

Die weerstand was terecht. Plannen werden onder tijdsdruk uitgerold en zaten vol gaten. Het was overduidelijk dat er beknibbeld werd op de toernooien en de beschikbare middelen voor de “gewone” Magic spelers om alle “Mythic” toernooien en Magic Pro League (MPL) te bekostigen. Dit alles werd gedaan zonder duidelijke strategische richting.

[scryimg]Dismal Failure[/scryimg]

Het liet de trouwe, geïnvesteerde en competitief ingestelde Magic speler grotendeels in de kou staan. De Preliminary Pro Tour Qualifiers (PPTQ’s) en Regional Pro Tour Qualifiers (RPTQ’s) waren verdwenen en niet vervangen. Het incentive om een Grand Prix te spelen was met het verdwijnen van Pro Points en de Pro Players Club min of meer weg. Er werd in het wilde weg geëxperimenteerd met toernooistructuren en formaten. Sommige spelers hadden het gevoel dat het fundament onder het spel werd weggeslagen.

Een nieuwe opzet
Half augustus heeft Wizards nieuwe plannen uit de doeken gedaan voor competitief Magic in 2020. Van de lokale winkel tot de MPL, we kregen geen halve aankondiging deze keer.

Wat lijkt er nu anders dan bij al die vorige aankondigingen? Een aantal dingen:

  • Er wordt een duidelijke splitsing gemaakt tussen Tabletop en MTG Arena. Wil je de weg naar de top in papier bewandelen? Dat kan. Wil je dat digitaal doen? Dat kan ook. De overkoepelende Mythic Championship Series met zowel digitale als papieren toernooien was verwarrend, dus het is goed dat men hier een ander label aan hangt.
  • Er is een duidelijk pad van beneden naar boven. Is het moeilijk? Ontzettend. Maar je kunt je neefje die je vorige week Magic hebt geleerd duidelijk uitleggen hoe hij ooit een contract met Wizards kan scoren.
  • Wizards maakt een duidelijke keuze op welk niveau ze spelers willekeurig willen “uitnodigen”. De lijn die het afgelopen jaar gevolgd werd was onduidelijk, wat tot veel frustratie leidde bij professionele spelers. Nu is duidelijk weergegeven op welk niveau er welke aantallen plekken zijn voor dergelijke uitnodigingen.
  • De communicatie is tot op heden uitmuntend. Zodra de structuur bekend werd gemaakt stond er een social media team klaar om alle vragen van spelers te beantwoorden.
  • Er is een duidelijke commitment voor tabletop Magic, waarbij er ruimte is voor veel winkeltoernooien en meer prijzengeld. Ze zien dat MTG Arena ook nieuwe tabletop spelers creëert, waardoor er logischerwijs ook resources die kant op kunnen.
  • Er is een slimme manier bedacht om extra slots te verstrekken voor de geografische plekken waar er genoeg animo is. Iedereen kan zich namelijk, tegen vergoeding, inschrijven om een kwalificatietoernooi te organiseren. Hierover later meer.

Omissies
Is de structuur helemaal af? Nee. Er mist vooral nog een structuur die de brug slaat tussen vaste gasten op de professionele toernooien en de spelers die daar proberen te komen. Het systeem is nog redelijk gebaseerd op het “spiken” van toernooien, en daar is Wizards zich van bewust. De huidige structuur wordt nog aangevuld met een systematiek die dit moet ondersteunen. Hoe dit vormgegeven wordt is nog niet definitief; ze zijn op zoek naar een systeem dat de balans zoekt in:

  • Het kunnen spelen van leuke toernooien (er was veel kritiek in het verleden dat als je eenmaal gekwalificeerd was er weinig meer te spelen was en semi-professionele spelers de binding met de lokale community kwijtraakten).
  • Kwalificatieslots (het geheel moet natuurlijk passen binnen het maximum aantal deelnemers dat is neergelegd voor de verschillende niveau’s)
  • Het uitputten van spelers (de systematiek mag geen ongezond gedrag promoten in toernooibezoek, reisafstanden, etc.)

Vooral die laatste is regelmatig een struikelblok als er een puntensysteem geopperd wordt. Wizards heeft nu aangegeven te kijken naar een systematiek van “deel-kwalificaties”. Als je je net niet direct kwalificeert, kan je in de toekomst misschien een deel van een kwalificatie verkrijgen, die je kunt opsparen tot een volledige.

Wat betekent dit voor ons?
Oké hartstikke mooi allemaal, maar wat betekent dit nu voor de Magic spelers om ons heen? Spelers die graag competitieve toernooien spelen omdat ze van de uitdaging genieten en daarbij een poging doen om professionele toernooien te spelen? Laat ik beginnen met één van de slides in de aankondiging, om vervolgens in te zoomen op de relevantste onderdelen.

Your route to the World Championship

Wat kun je spelen?

Players Tour
Als je tot anderhalf jaar geleden probeerde om een slot op een Pro Tour te bemachtigen (daarna omgedoopt tot Tabletop Mythic Championship); wil je je nu kwalificeren voor een Players Tour. Eigenlijk is de oude Pro Tour voor papieren Magic opgesplitst in twee niveau’s; de Players Tour en de Players Tour Finals, om meer spelers de kans te geven op dat niveau de strijd aan te gaan.

De Players Tour (PT) wordt vanaf februari 2020 drie keer per jaar gehouden in drie regio’s (Europa, Azië/Pacific en Amerika). In totaal dus negen events per jaar. De Europese Players Tour biedt plaats aan ongeveer 400 spelers en heeft een prijzenpot van $200.000,-. Ter vergelijk, de oude Pro Tour had een prijzenpot van $250.000,- maar die was voor alle spelers over de hele wereld en had een capaciteit van ongeveer 500 spelers.

Als je je kwalificeert voor een Players Tour mag je kiezen in welke regio je meedoet.

  • Europa: ongeveer 400 deelnemers; $200.000,- prijzengeld
  • Azië/Pacific: ongeveer 250 deelnemers; $150.000,- prijzengeld
  • Amerika: ongeveer 500 deelnemers; $250.000,- prijzengeld

De eerste Europese PT wordt gehouden op 1 en 2 februari in Brussel. De Azië/Pacific editie is op dezelfde dagen in Nagoya. Een week later op 8 en 9 februari is de Amerikaanse PT in Phoenix, Arizona.

Players Tour Finals
Eén laag boven de Players Tour is de Players Tour Finals! Haal je een goed record in de Players Tour (welk record is nog niet bekend gemaakt, maar ga er maar van uit dat je ongeveer in de bovenste 5% moet zitten), of win je een Grand Prix, dan kwalificeer je voor de wereldwijde finals!

Dit toernooi vindt drie keer per jaar plaats en verdeelt over ongeveer 120 deelnemers een prijzenpot van $250.000,-

In totaal is er wereldwijd op de Players Tour in een jaar tijd $2.550.000,- aan prijzengeld. In het verleden waren er vier Pro Tours per jaar, voor in totaal $1.000.000,-. Nu is de telling iets anders omdat de reis er naartoe tegenwoordig verrekend zit in het prijzengeld, maar we kunnen alsnog stellen dat in de nieuwe situatie er méér plekken beschikbaar zijn en er méér prijzengeld is. Alleen maar goed nieuws!

Kwalificeren voor een Players Tour
Voor een Players Tour kun je je op de volgende manieren kwalificeren:

  • Grand Prix op een MagicFest: behaal minimaal een 13-2 record op een Grand Prix. Als je de Grand Prix wint kwalificeer je je zowel voor de PT als voor de PT Finals! De eerstvolgende Europese Grand Prix is tijdens MagicFest Utrecht van 11-13 oktober! Vanaf 2020 zullen spelers die net geen 13-2 record behalen, waarschijnlijk een “fractional invite” (deelkwalificatie) ontvangen. Dit systeem is nog niet zeker, maar het idee is dat spelers die consistent goed finishen, maar niet direct kwalificeren, een invite kunnen opsparen.
  • Players Tour Qualifiers (PTQ): win een PTQ! Op elk MagicFest zullen ongeveer vijf PTQ’s worden georganiseerd. Daarnaast zijn PTQ-pakketten beschikbaar voor willekeurige organisatoren die deze willen organiseren. Het is niet precies duidelijk hoeveel pakketten er voor bepaalde regio’s beschikbaar zijn, maar je kunt je als organisator vanaf november inschrijven en voor een nog te bekend te maken bedrag een pakket verkrijgen met prijzen en promokaarten. Minimale deelnamecapaciteit: 128 spelers. Dit zijn ééndaagse toernooien met één kwalificatieslot voor de winnaar. De eerste kunnen georganiseerd worden vanaf januari 2020. Meer informatie voor organisatoren is hier beschikbaar.
  • Premier Series: de Premier Series die we in Nederland kennen zijn de Dutch Open Series en de Cardmarket Series. Uit de bekendmaking lijkt het erop dat deze Premier Series de mogelijkheid krijgen om via een toernooiserie één of meerdere kwalificatieslots weg te geven.
  • WPN Qualifiers: waar een PTQ in theorie door iedereen georganiseerd kan worden, zijn de WPN Qualifiers alleen beschikbaar voor winkels die gelinkt zijn aan het Wizards Play Network. Een Premium WPN winkel heeft recht op het organiseren van één qualifier per seizoen (dus maximaal drie per jaar). Andere WPN winkels kunnen zich aanmelden om qualifiers te mogen organiseren zolang er beschikbaarheid is. Het leuke aan WPN Qualifiers is dat er geen minimum capaciteit benodigd is en er ook maximaal vier preliminary events georganiseerd mogen worden. Een kleinere winkel kan er dus voor kiezen om bijvoorbeeld vier toernooien met maximaal 16 spelers te organiseren, waarbij de top 4 van elk toernooi doorgaat naar de finale. In de finale wordt dan het PT-slot weggegeven aan de winnaar. De inschrijving voor WPN winkels is gestart en toernooien zouden in theorie vanaf oktober al kunnen plaatsvinden. Houdt deze site dus in de gaten!
  • Magic Online PTQ: De enige digitale manier om te kwalificeren voor de papieren Players Tour is via Magic Online; de oorspronkelijke digitale client die nog steeds in de lucht is. Er zijn verschillende preliminary toernooien waarmee je jezelf kunt kwalificeren voor de finale. Bezoek de Wizards website voor meer informatie.

Al deze series worden toegevoegd aan de event kalender per toernooiserie, zodat je de toernooien die Nederlandse organisatoren op Untap plaatsen eenvoudig kunt terugvinden!

Mythic Invitational
Het digitale (MTG Arena) equivalent van de Players Tour Final is de Mythic Invitational. Ook deze zijn drie keer per jaar. De prijzenpot per toernooi is $750.000,-. De digitale toernooien zijn een beter platform om nieuwe spelers te werven. De Mythic Invitational biedt dus ook ruimte voor “discretionary invites”. Dit zijn spelers die niet gekwalificeerd zijn, maar op uitnodiging van Wizards mogen meespelen, omdat ze bijvoorbeeld veel volgers hebben op streaming-kanalen.

Mythic Invitational 2019 Logo

Kwalificeren voor een Mythic Invitational
Kwalificeren kan eigenlijk maar op één manier en bestaat uit verschillende stappen:

  1. Bereik aan het einde van een kwalificatiemaand op MTG Arena de top 1200 Mythic spelers op de ranglijst. Dit kwalificeert je voor een Mythic Qualifier (MQ).
  2. Een Mythic Qualifier wordt tweemaal per seizoen in een weekend gehouden. Op de eerste dag speel je maximaal tien matches, waarbij je eruit ligt zodra je twee matches verliest en kwalificeert voor dag twee als je zeven matches wint.
  3. Op dag twee spelen de gekwalificeerde spelers zes (128 spelers of minder) of zeven (meer dan 128 spelers) matches. De top 16 kwalificeert zich voor de Mythic Invitational. De eerste tiebreaker voor top 16 is het aantal wins op dag één. Je mag op dag één als je zeven wins hebt maar nog niet aan de tien matches zit, doorspelen om je tiebreakers te verbeteren.
  4. Haal je net geen top 16? Speel dan in ieder geval ook de Mythic Point Challenges die worden georganiseerd. Met je score in een MQ behaal je Mythic Points en in de Mythic Point Challanges zijn ook punten te verdienen. De top vier spelers op de Mythic Point ranglijst die niet direct gekwalificeerd zijn worden alsnog uitgenodigd voor een Mythic Invitational. Je mag meedoen aan Mythic Point Challenges als je gekwalificeerd bent om een MQ te spelen.

Er zijn plannen om spelers met consistente hoge finishes in MQ’s automatisch te kwalificeren voor de volgende MQ. Welke criteria daar aan hangen is nog niet bekend.

Behaal je in een jaar heel veel Mythic Points? Dan mag je je zelf gaan verdiepen in de verdere mogelijkheden. Voor het gros van de spelers komen we dan vooral in “kijk-territorium”. Dus: wat kunnen we kijken?

Wat kun je kijken?

Het verzamelen van Mythic Points in digitaal Magic en Player Points in tabletop Magic kan leiden tot toegang tot een nog hoger niveau. Laten we beginnen met “wie gaan we zien”:

Magic Pro League en Rivals League
Waar we in 2019 alleen de Magic Pro League (MPL) hadden, wordt er in 2020 een “opstapniveau” aan toegevoegd. De MPL is teruggebracht naar 24 spelers. Deze spelers kunnen maximaal $50.000 aan “appearance fees” verzamelen, naast dat ze gekwalificeerd zijn voor zo’n beetje alle toernooien waar veel geld te verdienen valt. De league eronder heet de Rivals League. Als de MPL Formule 1 is, is Rivals League Formule 2. De league bestaat uit 46 spelers en zij kunnen maximaal $20.000 verkrijgen door deel te nemen aan toernooien, naast wat ze in die toernooien kunnen winnen.

Samenstelling van de Rivals League

Iedereen in de MPL en de Rivals League automatisch uitgenodigd voor de Players Tour. De MPL is echter ook uitgenodigd voor de Players Tour Finals. Bereid je dus voor dat je deze spelers regelmatig gaat tegenkomen in coverage.

Promotie, degradatie en playoffs!
Alles draait om het verzamelen van Player Points voor tabletop toernooien en Mythic Points voor digitale toernooien. De punten bepalen op jaareinde, net als in vele andere sporten met divisies, of je als MPL speler terugvalt naar de Rivals League of dat je jezelf als Rivals speler kunt promoten. Vier spelers uit de Rivals League worden direct gepromoot en de laatste 4 van de MPL degraderen.

De vier MPL spelers die net boven de onderste vier eindigen, zitten in de gevarenzone en spelen nacompetitie. Zij spelen samen met 12 Rivals League spelers een toernooi genaamd de “MPL Gauntlet”, waarin zij strijden om de laatste vier MPL-contracten voor het volgende jaar!

De MPL is de enige league waarin van spelers verwacht wordt dat ze zowel tabletop als MTG Arena spelen voor de ranglijst. Spelers in de Rivals League en alle andere spelers op de wereld kunnen hun eigen route naar de top bepalen!

MPL Gauntlet - de jaarlijkse playoffs!

Live coverage
Er werd veel geklaagd dat de coverage van Grand Prix’s grotendeels verdwenen is. Er is echter genoeg Magic te kijken volgend jaar. Onderstaande toernooien zullen allemaal voorzien zijn van live coverage:

  • Players Tour (alle regio’s): drie maal per jaar verspreid over twee weekenden. Twee regio’s zullen gecombineerd worden in een weekend, maar door de tijdzones zal de uitzending doorlopen. Bereid je voor op 16 uur Magic kijken. Het eerste weekend is op 1 en 2 februari.
  • Players Tour Finals: drie maal per jaar
  • Mythic Invitationals: drie maal per jaar
  • World Championship: eenmaal per jaar
  • MPL Gauntlet: de wijze waarop hier verslag van wordt gedaan is nog niet definitief bekend gemaakt, maar gezien de gespannen verwachtingen lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat men deze niet op de planning heeft staan.

In totaal zijn er dus elf lange weekenden per jaar waarin er officiële Wizards coverage is van grote evenementen.

TL;DR – geef me even de samenvatting

Allemaal prachtig Bob, maar geef me even de basics. Ok, komt ie:

  • Kwalificeer je via een Grand Prix (13-2 of beter), een PTQ (winnen), WPN Qualifier (vergelijkbaar met PTQ, winnen) of Premier Series (wellicht de DOS in de toekomst? Win de jaarlijkse finale?) voor een Players Tour (PT)
  • Net iets lager dan 13-2? Waarschijnlijk ontvang je in de toekomst een “deel-uitnodiging” die je kunt opsparen tot een volledige (dit zijn nog plannen).
  • De PT wordt drie keer per jaar gehouden, elke keer in drie regio’s. De Europese editie heeft $200k prijzengeld met 400 spelers.
  • Win je een Grand Prix of doe je het goed in de PT? Dan kwalificeer je jezelf voor de PT Finals. Ook deze is driemaal per jaar, met $250k voor 120 spelers.
  • Liever digitaal? Haal de top 1200 in een maand om te kwalificeren voor een Mythic Qualifier (MQ)
  • Haal op dag 2 van een MQ de top 16 voor Mythic Invitational uitnodiging. Best een leuk toernooitje, driemaal per jaar, $750k per keer.
  • Behaal je meer Players Points (analoog) of Mythic Points (digitaal) dan iedereen? Doe mee met de Rivals League voor $20k per jaar aan “appearance fees”.
  • Behoor je bij de besten van de Rivals League? Op naar de Magic Pro League (MPL) voor kwalificatie voor zo’n beetje alles met maximaal $50k als je overal op komt dagen
  • Als je minder je best wilt doen: de spelers van de Rivals League en MPL kun je ook gewoon bekijken tijdens de live coverage. PT’s, PT Finals, Mythic Invitationals en het World Championship worden live gestreamd op Twitch.

Houd de site in de gaten voor verschillende kwalificatietoernooien! De PTQ’s en WPN Qualifiers zullen een aparte categorie krijgen op de toernooiserie kalender. De MagicFests met de Grand Prix’s en de Dutch Open Series kun je daar natuurlijk al terugvinden.

Wat vind je van de nieuwe structuur? Nog vragen of onduidelijkheden? Laat een berichtje onder dit artikel achter! (Reacties op het forum worden getoond onder dit artikel. Je kunt inloggen met je social media account).

Play on.