MagicFest Utrecht goed bezocht – en Johannes Alberyd wint de Grand Prix!

MagicFest Utrecht goed bezocht – en Johannes Alberyd wint de Grand Prix!

Het was lekker druk op MagicFest Utrecht dit weekend. Throne of Eldraine raakt duidelijk een goede snaar bij spelers. De goede bereikbaarheid voor onze oosterburen (waar door bijzondere gokwetten geen Grand Prix’s gehouden worden) zorgt altijd voor wat extra publiek op Nederlandse MagicFests, maar over het algemeen leek het evenement zeer goed bezocht. Vooral op de zaterdagmiddag barstte hal 5 van de Jaarbeurs in Utrecht bijna uit z’n voegen van de hoeveelheid mensen.

MagicFest side-events

Ondanks dat was het prima toeven. Er was altijd wel ergens een tafel vrij om aan te zitten; en er waren vrijwel geen rijen bij het inschrijven, prijstickets ophalen of bij de prijsmuur. De Command Zone was op zaterdagmiddag en zondag goed bezocht; op de andere tijden moest men nog wel wat lang wachten voordat een casual pot gestart kon worden met vier mensen.

Command Zone MagicFest Utrecht

De Modern toernooien waren zoals gebruikelijk populair. Zelfs het Modern side event van drie ronden dat gelijktijdig met de Modern Players Tour Qualifier (PTQ) werd gehouden, had meer dan honderd spelers.

Standard toernooien waren beduidend minder goed bezocht. Dat is in Nederland te verwachten, maar de kaartbeschikbaarheid een week na rotatie en het uitkomen van de set Throne of Eldraine zal hier niet bij geholpen hebben. Daarnaast wordt het format geteisterd door Field of the Dead en haar vriendje Golos, Tireless Pilgrim. Iets wat naar verwachting verholpen gaat worden op de vervroegde banned & restricted announcement op 21 oktober.

Een kritiekpuntje op de organisatie was het gebrek aan diversiteit in Limited toernooien. In het verleden waren er nog wel eens exotische draft of sealed evenementen met oude sets. Dit weekend niks van dat alles. Als je wilde draften of sealed wilde spelen, was het Throne of Eldraine wat de klok sloeg. Er waren zelfs geen Modern Horizons drafts, terwijl deze set momenteel nog geprint wordt naar de hoeveelheid vraag. De enige uitzondering was de Chaos Draft. Ikzelf ben groot fan en heb er zeker eentje gespeeld, maar ook daar lijken de exotische boosters verleden tijd. Onze draft met 24 boosters telde één booster die meer dan vijf jaar oud was.

Het ontbreken van oudere sets werd gelukkig gedeeltelijk gecompenseerd door wat boosters uit recente Master sets. Mocht je ooit gaan chaos draften dan hier alvast een tip: ik zag heel veel spelers “het lekkerste voor het laatste bewaren”; oftewel de Masters booster als laatste openen. Dat is niet zo’n goed idee, want deze boosters bevatten de krachtigste kaarten. Als je die als laatste opent heb je dus een grotere kans dat je de beste kaarten niet in je deck kunt spelen. Gewoon als eerste openen en lekker eindigen met die matige suffe booster die je in je draftsetje kreeg.

Grand Prix

Main event is natuurlijk de Grand Prix. Maar liefst 1469 spelers hadden zich aangemeld om kans te maken op een deel van de ruim $50.000,- prijzengeld. Deze spelers kwamen niet allemaal op de fiets; amper een kwart van het veld had de Nederlandse nationaliteit. Misschien dat de recente aankondigingen over competitief Magic geholpen heeft om de Grand Prix nieuw leven in te blazen.

Qua resultaten zagen we een flinke split is in het deelnemersveld. Er was op dag 2 een selecte groep Nederlanders die het zéér goed deed; en er was een wat grotere groep die wat meer naar onderen op de ranglijst stond.

Dit kwam grotendeels door de negende rond op de eerste dag. De negende ronde is alleen voor de spelers die na acht ronden minstens 18 matchpunten hebben en dus sowieso gekwalificeerd zijn voor dag 2. Het behalen van de 2e dag op een dergelijk toernooi is een prestatie op zich, maar de Nederlanders hadden geen goede laatste ronde. Bijna 73% van de Nederlanders die zich gekwalificeerd hadden voor dag 2 had na ronde 8 de minimale 18 punten. Slechts 32,5% van de Nederlandse spelers wist de 9e ronde te winnen, wat voor velen de uitgangspositie voor dag 2 niet heel best maakte.

GP Utrecht

Top 8

Onder de Nederlanders die wél de negende ronde van de eerste dag wisten te winnen waren Gerwin Wijsman en Johannes Alberyd. Beide heren waren zonder byes aan de dag begonnen en Gerwin had zelfs de eerste ronde verloren. Beide zouden het echter schoppen tot de top 8 op zondag en Johannes Alberyd nam zelfs de trofee mee naar huis! De kersverse vader had met zijn vriendin afgesproken dit jaar aan één Grand Prix deel te nemen. Deze afspraak kan misschien wat verruimd worden nu hij $7000,- mee naar huis neemt.

Beide heren plaatsen zich ook voor de allereerste Players Tour van 2020 (als je niet weet wat de Players Tour is, lees dit). Johannes plaatst zich daarnaast ook direct voor de allereerste Players Tour Final in Houston op 24-26 april! Allebei alvast veel succes en gefeliciteerd!

Naast Johannes en Gerwin vielen nog veel meer Nederlanders in de prijzen. Hieronder een volledig overzicht van de klassering van dag twee:

Players Tour Qualifiers

Er werden dit weekend uiteindelijk dertien kwalificatieplekken voor de Players Tour weggegeven. Acht op de Grand Prix (niemand buiten de top wist 39 matchpoints of meer te behalen) en vijf in de PTQ’s verspreid over het weekend. De Modern PTQ op zaterdag werd gewonnen door Niels Kok met een Devoted Druid / Vizier of Remedies combo-deck. Het blijkt dat je met oneindig veel mana nog steeds games kunt winnen. Gefeliciteerd Niels!

Q4 en 2020

Wie dit jaar in Europa nog een MagicFest wil bijwonen kan in het weekend van 1-3 november naar Lyon. Tijdens dit weekend wordt een Standard Grand Prix georganiseerd. Vier weken later, van 29 november t/m 1 december is het laatste Europese MagicFest van dit jaar in Bologno. Formaat van de Grand Prix aldaar is Legacy!

Ook de kalender van de MagicFests in 2020 is zojuist bekend gemaakt:

MagicFest data 2020

De Europese data zullen vanzelfsprekend binnenkort ook terug te vinden zijn op de event kalender.

Geef een reactie