Twee Mythic Championship Qualifiers aangekondigd

Twee Mythic Championship Qualifiers aangekondigd

Het was lange tijd stil rond de Mythic Championship Qualifiers. Het was bekend dat het grote toernooien zouden worden waarbij de winnaar een plek zou bemachtigen, maar de lokale invulling voor spelers bleef lang onduidelijk. Afgelopen week werden de eerste twee toernooien voor Nederland aangekondigd.

Mythic Championship Qualifiers 2019

Directe kwalificatie

Met de introductie van deze toernooien keren we terug naar “directe kwalificatie”: de winnaar van het toernooi kwalificeert zich direct voor een Mythic Championship. Spelers die al langer Magic spelen kennen deze toernooivorm nog van begin 2015 en eerder. De toenmalige Pro Tour Qualifiers (PTQ’s) gaven op dezelfde wijze een plek weg voor de hoogst haalbare toernooiserie. Tussen 2015 en 2018 was er sprake van een twee-traps-raket. Toen moest je eerst een Preliminary Pro Tour Qualifier in een lokale winkel winnen om je te kwalificeren voor Regional Pro Tour Qualifier. Op dat toernooi waren vervolgens vier of acht plaatsen voor een Pro Tour te winnen, afhankelijk van het aantal deelnemers.

PPTQDe laatste Preliminary Pro Tour Qualifiers werden gehouden in 2018

Verschillen

De Mythic Championship Qualifiers (MCQ’s) verschillen op een paar punten van de PTQ’s van toen.

Maximum aantal deelnemers
Wizards of the Coast heeft het aantal deelnemers voor MCQ’s georganiseerd door winkels gemaximeerd op 226. Dit beperkt het aantal ‘swiss’-rondes tot acht, wat helpt om het toernooi tijdig te kunnen afronden. In het verleden had je als organisator de keuze; iedereen toelaten en klachten riskeren dat het toernooi niet tijdig afgerond werd, óf het toernooi maximeren en klachten ontvangen dat spelers niet meer mee konden doen. Door dit maximum op te leggen, wordt de organisator ontzien (de keuze ligt immers niet bij hen) en is de duur van het toernooi beter voorspelbaar.

Planeswalker Points
Vanaf volgend kwartaal zal een minimum worden gesteld van 200 Planeswalker Points om deel te mogen nemen aan een MCQ. Voor dit kwartaal geldt die drempel nog niet en mag iedereen meedoen. Tweehonderd punten is nog best een flink aantal om te behalen als je niet naar MagicFests gaat. Het helpt dat de MCQ’s zelf een multiplier hebben van vijf. Dit betekent dat voor elke ronde die je wint je 15 punten krijgt. Voor deelname aan het toernooi ontvang je, als er minstens 128 deelnemers zijn, 25 punten.

Ticket voor MC
De prijs voor de winnaar is ook iets anders. In het verleden ontving de speler een uitnodiging voor een Pro Tour inclusief de reis. Een winnaar van een MCQ ontvangt alleen nog de uitnodiging voor het Mythic Championship. Hier staat tegenover dat het MC tegenwoordig prijzengeld uitkeert tot en met de laatste deelnemer. Iedereen ontvangt minstens 500 euro. Of dit beter of slechter is hangt af van de locatie van het toernooi, maar één ding is zeker, het maakt de kosten per toernooi voor Wizards of the Coast een stuk voorspelbaarder. Bijkomend voordeel is dat de hoeveelheid prijzengeld toeneemt. Dit zorgt voor een positief marketing effect, zonder echt meer geld uit te geven.

MCQ’s voor Q2 in Nederland

De Dutch Open Series Weekender op 25 en 26 mei speelt op de zondag gastheer voor de eerste Mythic Championship Qualifier. Het Dutch Open concept is ontstaan nadat de oorspronkelijke Pro Tour Qualifiers verdwenen. De organisatoren wilden de behoefte invullen om op een groot toernooi in een competitieve setting je skills te tonen. De afgelopen drie jaar zijn deze toernooien zeer populair geworden. Het is dus zeer toepasselijk dat de eerste MCQ wordt gehouden tijdens dit evenement.

Dutch Open Series

De tweede MCQ van dit kwartaal is een week later (op 2 juni) op dezelfde locatie, ditmaal gehost door Magic United. De Rotterdammers zijn geen onbekenden als het gaat om het organiseren van-, of ondersteunen bij grotere toernooien. Tevens kun je in hun winkel aan de Bergweg in Rotterdam wekelijks toernooien spelen en organiseren ze Dutch Open Qualifiers.

Deelname

Wil je meedoen? Het wordt aangeraden om bijtijds een ticket aan te schaffen. De toernooien zijn populair, dus verzilver snel jouw kans op een kwalificatie. Elke deelnemer ontvangt een speciale promo van Arcbound Ravager

MCQ Promo 2019

Tickets voor de Bazaar of Magic MCQ zijn te koop via de website van de DOS.

Tickets voor de Magic United MCQ zijn verkrijgbaar via de website van MU.

Format

Beide MCQ’s zijn Standard. Mocht je daar geen zin in hebben (of gewoon realistisch zijn over je kansen), dan biedt het Dutch Open Series Weekend voldoende andere mogelijkheden. Zo zijn er Dutch Opens in de formaten Modern en Sealed op de zaterdag en Legacy op zondag. Winst in één van die toernooien levert een plek op in het 2019 DOS Players’ Championship. Daarnaast zijn er natuurlijk prijstickets te winnen om in te wisselen voor mooie kaarten en goodies. Ook verdien je punten voor de DOS ranglijst, die een mogelijkheid biedt om via je de achterdeur alsnog te kwalificeren voor genoemd kampioenschap.

Ook geen tijd om af te reizen? De Dutch Open wordt live gestreamd op Twitch via twitch.tv/dutchopenseries

Kortom: voor competitief Magic zit je eind mei en begin juni geramd in Utrecht. Voor iedereen die deelneemt: veel succes en veel plezier! (GLHF)

1 reactie

Geef een reactie