Maak je klaar voor de Dutch Open Series Weekender!

Maak je klaar voor de Dutch Open Series Weekender!

De Dutch Open Series draait op volle toeren. In vier seizoenen wordt toegewerkt naar het jaarlijks Player Championship; een invite only toernooi waar veertig spelers gaan strijden om een verwachte prijzenpot van €5.000,-
Elk seizoen staat één weekend centraal: de Dutch Open Weekender. Op 8 en 9 september is het weer zover: twee dagen lang wordt er in vier Dutch Open Main Events (Modern en Limited op zaterdag en Standard en Legacy op zondag) gestreden voor kwalificatie voor het Player Championship! Naast de mogelijkheid tot kwalificatie hebben de toernooien een goedgevulde prijzenpot en zijn er punten voor de ranglijst te verdienen.

Dutch Open Series

De serie kent zijn oorsprong in 2015. Charly Traarbach, toernooi-organisator van 4YourGames en Rudy Meijer, eigenaar van Goat Enterprise vonden dat het vervangen van de toenmalige grootschalige PTQ’s naar de kleinere PPTQ’s een gat creëerde in de toernooikalender. De toenmalige PTQ’s (Pro Tour Qualifiers) hadden meestal een paar honderd deelnemers en werden beschouwd als een weerzien van oude bekenden binnen de community, naast dat het een mooie gelegenheid is om op een hoog niveau te strijden met veel deelnemers. Er kwamen PPTQ’s voor in de plaats met meestal zo’n 20 tot 50 deelnemers, een hele andere ervaring. De Dutch Open Series vult de plek die de oude PTQ achterlaat. Er is via Wizards een ‘premium-event-status’ verkregen, waardoor drie van de vier main events (Legacy is uitgezonderd) een 4x Planeswalker Point Multiplier hebben.

Een serie van deze omvang en prize support opzetten is geen geringe prestatie. Het aantal deelnemers groeit nog steeds; tickets voor de Main Events zijn ook voor het komende weekend weer inclusief een speciaal ontworpen playmat (gemaximeerd op 400 stuks); er zijn vendors met kaarten en accessoires; er worden side events aangeboden en er zijn feature matches met een becommentarieerde live-stream op Twitch! De organisatie heeft flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van de serie. Dit jaar lijkt een omslagpunt te worden, aldus Charly Traarbach:

“Wij zijn constant bezig met een team van vrijwilligers om de DOS te verbeteren. Alles wat we doen is zonder winstoogmerk. De sponsorship deal met UltraPro die we sinds dit jaar hebben zorgt er hopelijk voor dat we voor het eerst sinds de start in 2015 break-even draaien.”

Als er daadwerkelijk break-even gedraaid kan worden, kan er weer verder gekeken worden naar ontwikkeling van de serie:

“Het volgende doel is om uit te breiden in de Benelux en misschien zelfs Duitsland. Plannen hiervoor zullen echter op zijn vroegst eind 2019 of 2020 wat concreter gaan worden.”

DOS Playmat voor seizoen 3 2018De playmat voor de main events in September, met fantastische art van Rogier van de Beek

Ondertussen groeit de toernooiserie in Nederland gewoon door. Op dit moment zijn er drie winkels die ook Dutch Open Series Qualifiers (DOSQ) organiseren. Magic United, 4YourGames en ’t Lab organiseren competitieve toernooien waar DOS-punten voor de ranglijst zijn te verdienen, naast een ticket en een bye voor een van de constructed Main Events.

De vier seizoenen waarin de serie is opgedeeld lopen gelijk met de kwartalen van een kalenderjaar. Kwartaal drie is dus ook seizoen drie. Het mooie van het kwalificatiesysteem voor het Player Championship is dat je op elk moment kunt instappen. Er is wel een voordeel als je vanaf het eerste seizoen gestreden hebt, maar het is zeker geen voorwaarde. De veertig plekken worden als volgt opgevuld:

    • 16 Dutch Open Main Event Winners (4x Standard, 4x Modern, 4x Legacy, 4x Limited)
    • 12 Seasonal points leaders (de top 3 van de ranking aan het einde van elk van de 4 seizoenen)
    • 1 Player of the Year (de speler met de meeste DOS-punten aan het einde van het jaar)
    • 1 Reigning Champion (de verdedigend kampioen van 2017 Terence Serraarens)
    • 10 Top points leaders (de top 10 spelers op de ranglijst die op jaareinde nog niet gekwalificeerd zijn)

Dutch Open Series Players Championship

Veertig spelers die kunnen kwalificeren voor het championship is vier spelers meer dan vorig jaar. De voornaamste reden is dat veertig deelbaar is door acht. Charly:

“Dit jaar willen we in ieder geval Limited in de Swiss-rondes terug laten komen. Gelukkig kan dit ook met 40 spelers; dat was vorig jaar met 36 spelers nogal een ding.“

De verdere invulling van het Player Championship laat hij nog even in het midden:

“De precieze opzet is nog niet definitief, maar ik hoop op de aankomende editie (8-9 september) meer te kunnen vertellen. Dan hebben de spelers nog een ruime periode om zichzelf voor te bereiden.”

Het Player Championship zal plaatsvinden in januari 2019. De datum wordt nog bekend gemaakt.

Dus kom ook strijden voor kwalificatie in het Fletcher Hotel in Nieuwegein! Of kom gewoon om je skills te testen in een competitief deelnemersveld in je favoriete formaat en win mooie prijzen! Tickets voor de Main Events op 8 en 9 september zijn verkrijgbaar via de DOS website.

Nog meer voorpret? De vorige Dutch Open Series Weekender was op 26 en 27 mei. Dave Weijgertse schreef een mooi verslag van zijn route naar de finale van het Modern Main Event.

1 reactie

Geef een reactie