Wereldkampioen Magic in 4 stappen

Wereldkampioen Magic in 4 stappen

Na jaren van omzwervingen en goedbedoelde pogingen – die in uitvoer soms wat te wensen overlieten – heeft Wizards een toernooistructuur geïntroduceerd die verdacht veel lijkt op hoe het ooit was. 

Er is een heel duidelijk basisprincipe: win (of scoor hoog in) een toernooi en kwalificeer je voor een hoger toernooi. Iedereen op de wereld heeft nu de kans om wereldkampioen te worden in slechts vier (of drie!) toernooien. 

In het kort

Wat betekent dit voor Nederlandse Magic spelers? In het kort is de ladder als volgt:

 1. European Championship Qualifier (vanaf juli 2022, het hele jaar door)
 2. European Championship (3x per jaar)
 3. Pro Tour (3x per jaar, ongeveer 300 spelers, $500.000 prijzengeld)
 4. World Championship (1x per jaar, 128 spelers, $1.000.000 prijzengeld)

Een jaar is opgedeeld in 3 seizoenen van elk 4 maanden. 

De nieuwe pyramide voor competitief Magic. Het “Regional Championship” heet bij ons “European Championship”, wat eigenlijk een bijzondere naam is, omdat onze regio heel EMEA omvat, dus inclusief het Midden-Oosten en Afrika.

Stap 1: Win (of scoor goed in) een European Championship Qualifier

De weg naar het wereldfaam begint bij een European Championship Qualifier (ECQ). Deze qualifiers zijn er in vier vormen:

 1. Lokaal in spellenwinkels
 2. Classic Qualifier op een Legacy Magic Showdown
 3. Grand Open Qualifier op een Legacy Magic Showdown
 4. Last Chance Qualifier in het weekend van het Legacy European Championship

Wacht even, Legacy Magic Showdown zeg je?

Ja klopt, maar voordat je denkt dat je moet gaan sparen voor Revised Dual Lands en Force of Will, het woord Legacy heeft niets te maken met het spelformaat met dezelfde naam. Het is de naam van de Italiaanse toernooi-organisator. Zij gaan alle ECQ’s coördineren en organiseren grote Europese 3-daagse Magic Festivals, genaamd “Legacy Magic Showdown” (LMS). Deze evenementen zijn te vergelijken met de MagicFests van voor de pandemie; met toernooien, verkopers, artiesten en veel meer. Elke regio heeft zijn eigen organisator dus Legacy doet dit alleen voor de EMEA regio. Ook organiseert Legacy drie keer per jaar het European Championship.

Voorafgaand aan elk European Championship zullen er steeds drie Legacy Magic Showdowns (LMS) zijn, in verschillende steden in Europa. Min of meer eentje per maand dus, met in de vierde maand het Championship zelf. Op elk van deze 3-daagse festivals heb je twee mogelijkheden tot het spelen van een ECQ:

 • De Classic Qualifier (een toernooi met een maximum aantal spelers, waarbij de top 8 zich plaatst voor het European Championship)
 • De Grand Open Qualifier (een toernooi zonder limiet op aantal spelers, waarbij de top 32 zich plaatst voor het European Championship)

In elke 4e maand vind het Legacy European Championship plaats. Dit zal min of meer dezelfde opzet hebben als een LMS, alleen vervallen bovenstaande qualifiers en wordt deze vervangen door:

 • De Last Chance Qualifier (een toernooi zonder limiet op aantal spelers, waarbij de top 16 zich plaatst voor het European Championship dat de dag erop van start gaat)

De eerste drie LMS’en zijn in Bologna (15-17 juli), Kopenhagen (26-28 augustus) en Parijs (16-18 september).

Lokaal

Verschillende lokale spellenwinkels die aangesloten zijn bij het Wizards Play Network (WPN) krijgen vanaf juli de mogelijkheid om European Championship Qualifiers (ECQ) te organiseren: toernooien waarbij de winnaar zich kwalificeert voor het Europees kampioenschap. Op sommige ECQ’s zullen zelfs beide finalisten zich plaatsen. Of ECQ de uiteindelijke naam in de volksmond wordt is nog even afwachten; in sommige documentatie wordt gesproken over WPN Qualifiers.

Spellenwinkel Het Lab in Utrecht

Stap 2: Presteer goed op een European Championship

Eindig in de top 36 van een Legacy European Championship (LEC) en je plaats je voor de Pro Tour! Beide finalisten krijgen daarnaast ook direct een ticket voor het World Championship! Je kunt dus zelfs stap 3 helemaal overslaan als je de finale van dit toernooi haalt.

European Championships zijn grote toernooien. Er zullen veel tickets door middel van Qualifiers worden weggegeven. Hoeveel prijzengeld er naast de tickets voor de Pro Tour beschikbaar is heeft Legacy nog niet bekend gemaakt. In de VS organiseert DreamHack de Regional Championships en zij hebben een prijzenpot van $130.000 per kampioenschap, met $30.000 voor de winnaar. DreamHack is een grote eSports organisatie en zal misschien wat beter in de slappe was zitten. Het is dus even afwachten wat het prijzengeld in Europa wordt.

Het eerste European Championship vindt plaats in Sofia van 18-20 november. Het formaat voor het eerste Europees kampioenschap is Pioneer. 

Elke deelnemer van een European Championship ontvangt een Teferi promo. Als je hoog eindigt is deze promo foil.

Stap 3: Versla de concurrentie op een Pro Tour

Op de Pro Tour (PT) komen de beste spelers samen van alle regionale kampioenschappen. Ongeveer 300 spelers strijden om $500.000 prijzengeld en tickets voor het World Championship. Win je 10 van de 16 ronden? Dan ben je sowieso uitgenodigd voor de volgende Pro Tour. Een score van 12-4 of beter (of een top 8 klassering) kwalificeert je voor het World Championship. 

De eerste Pro Tour zal gehouden worden in Q1 2023; hoogstwaarschijnlijk in de Verenigde Staten. Op de eerste PT wordt Pioneer en Limited gespeeld. Naar verwachting zullen op de tweede en derde PT van het jaar ook Modern en Standard aan bod komen.

Stap 4: Wordt de volgende wereldkampioen!

De 128 beste Magic spelers van de wereld verzamelen zich. Finalisten of winnaars van alle regionale kampioenschappen en spelers die hoog te vinden waren op de eindlijsten van de drie voorafgaande Pro Tours; samen strijden zij om $1.000.000 aan prijzengeld en eeuwige roem. 

World Championship XXIX wordt gehouden in 2023. De locatie is nog niet bekend. 

Digitaal

Ook via de digitale weg kun je instromen in bovenstaande (fysieke) toernooien. Zowel Magic Arena als Magic Online hebben mogelijkheden om te kwalificeren voor onder andere het World Championship. Hoe? Lees hier meer.

Winner, winner, winner, chicken dinner

De kortste weg naar deze bokaal? Win een ECQ bij jouw lokale spellenwinkel, wordt finalist in Sofia voor een directe plaatsing en versla die 127 anderen. Klinkt eenvoudig toch? Start alvast met oefenen! Check de toernooien op de kalender!

1 reactie

Geef een reactie