Jouw digitale pad naar het wereldkampioenschap

Jouw digitale pad naar het wereldkampioenschap

Je weet al hoe je je analoog kunt kwalificeren voor het wereldkampioenschap. Nu is er ook een mogelijkheid om via MTG Arena te kwalificeren. Voor het kampioenschap zelf heb je wel nog je kaarten en je sleeves nodig; aangezien er maar één iemand wereldkampioen kan zijn, komt er geen digitaal equivalent. De hoogste stap op MTG Arena is het Arena Championship, dat drie maal per jaar gehouden wordt.

Je kunt flink wat digitaal Magic spelen voordat je je fysieke kaarten uit de kast hoeft te halen. In dit artikel wordt uitgelegd op welke manier je steeds hoger op de pyramide komt.

OPMERKING: dit artikel gaat in op de toernooistructuur en kwalificatiemogelijkheden voor het wereldkampioenschap via MTG Arena. Kwalificeren via Magic Online (MTGO) wordt niet besproken. Voor de geïnteresseerden: tijdens de MOCS die elke vier maanden wordt gehouden, kwalificeren beide finalisten zich voor het World Championship.

In het kort

Hoe bereik je de digitale top? In het kort zijn de stappen als volgt:

  1. Eindig aan het einde van de maand in de top 250 op de ladder, of zorg dat je het maximale aantal wins haalt in een Qualifier Play-In event, om je te kwalificeren voor een “Qualifier Weekend”.
  2. Win 7 matches op de eerste dag van een Qualifier Weekend om je te plaatsen voor dag twee.
    Win daarna 7 matches op de tweede dag van een Qualifier Weekend om je te plaatsen voor het Arena Championship. Vanaf september 2022 plaats je je met 7 wins op dag twee ook automatisch voor de tabletop (papieren) Pro Tour!
  3. Wordt finalist in het Arena Championship (dit digitale toernooi wordt 3x per jaar gehouden voor 32 spelers met $200.000 prijzengeld) om je te plaatsen voor het World Championship!
  4. World Championship (tabletop – 1x per jaar, 128 spelers, $1.000.000 prijzengeld)

Een jaar is opgedeeld in 3 seizoenen van elk 4 maanden. 

Stap 1: Ladder of Qualifier Play-In

Als je een Qualifier Weekend wil spelen, zijn er een aantal manieren om daar te komen:

  1. Speel ladder-events. Eindig in de top 250 aan het einde van de maand om toegang te krijgen tot het Qualifier Weekend
  2. Behaal het maximum aantal wins in een Qualifier Play-In event. Deze worden elke maand twee keer aangeboden; respectievelijk één week en één dag voor het Qualifier Weekend.

Ladder

Er zijn twee ladders; eentje voor Constructed en eentje voor Limited. Je stijgt op de ladder door matches te winnen binnen die formaten. Of je best-of-1 of best-of-3 speelt maakt daarbij niet uit. De ladder heeft zes niveaus: Bronze, Silver, Gold, Platinum, Diamond en Mythic. Elke maand wordt je positie op de ladder gereset (afhankelijk van je huidige niveau, val je een aantal niveau’s terug). Aan het einde van de maand ontvangt de top 250 een token om deel te kunnen nemen aan het Qualifier Weekend. Plek 251 t/m 1200 ontvangen 20 Play-In Points, wat voldoende is om de entree te betalen voor een Qualifier Play-In event.

Qualifier Play-In event

Geen zin of tijd om de hele maand te spelen? Je kunt toegang krijgen tot een Qualifier Weekend door een Qualifier Play-In event te winnen. Deze events worden twee keer per maand aangeboden.

  • Eén week voor het Qualifier Weekend is een best-of-1 event. Haal het maximum van zes wins voordat je twee losses hebt en je krijgt toegang tot het Qualifier Weekend.
  • Eén dag voor het Qualifier Weekend is een best-of-3 event. Haal het maximum van vier wins voordat je een loss hebt en je krijgt toegang tot het Qualifier Weekend.

De toegang van een Qualifier Play-In event is 20.000 Gold, 4.000 Gems of, en deze zijn nieuw, 20 Play-In Points.

Play-In Points zeg je?

Klopt, Play-In Points zijn nieuw. Deze kun je verkrijgen door gewoon reguliere events te spelen en het maximale aantal wins te behalen. Zo kun je de toegangsprijs voor een Qualifier Play-In bij elkaar sparen. Je kunt zoveel punten sparen als je wilt en ze blijven geldig. Als je dus drie seizoenen nodig hebt om 20 punten bij elkaar te sparen dan kan dat. Je kunt ook een veelvoud van 20 punten sparen om meerdere keren toegang te krijgen op de dag dat het Play-In event wordt aangeboden.

Stap 2: Qualifier Weekend

Elke maand is er een Qualifier Weekend. Twee dagen lang wordt er gestreden voor plekken in het Arena Championship. Beide dagen wordt er best-of-3 gespeeld. Het formaat is op beide dagen hetzelfde, maar varieert wel tussen weekenden.

Je kwalificeert je voor dag twee van het weekend als je op de eerste dag zeven wins haalt voordat je twee keer verliest. Op de tweede dag moet je vervolgens weer zeven keer winnen voordat je twee keer verliest. Dit is qua structuur eenvoudig, maar om het daadwerkelijk te doen is zeer lastig. Voor je beeldvorming; elk seizoen zijn er vier Qualifier Weekenden die spelers aanleveren voor het Arena Championship. Aan dat Championship doen echter maar 32 spelers mee. Wizards heeft zelfs aangegeven dat ze het Championship zelfs zullen aanvullen tot 32 spelers, als de Qualifier Weekenden niet voldoende spelers opleveren. Gemiddeld zal het dus minder dan 8 spelers per weekend lukken om twee keer zeven wins te behalen.

Maar goed, we spelen Magic sowieso niet omdat het eenvoudig is toch? En iemand moet winnen… =) Als het je lukt ontvang je vanaf september 2022 naast een uitnodiging voor het Arena Championship ook een uitnodiging voor een tabletop Pro Tour.

Stap 3: Arena Championship

Het Arena Championship is het hoogst haalbare digitale evenement. Het is het eindpunt van elk seizoen van vier maanden. Slechts 36 spelers strijden om een deel van $200.000. Beide finalisten plaatsen zich ook nog eens voor het tabletop World Championship. 

Stap 4: Wordt de volgende wereldkampioen!

De 128 beste Magic spelers van de wereld verzamelen zich. Zes van deze spelers zijn afkomstig van het Arena Championship. De overige spelers zijn onder andere finalisten of winnaars van alle regionale kampioenschappen en spelers die hoog te vinden waren op de eindlijsten van de drie voorafgaande Pro Tours. Samen strijden zij om $1.000.000 aan prijzengeld en eeuwige roem. 

World Championship XXIX wordt gehouden in 2023. De locatie is nog niet bekend. 

Klik je weg naar de top!

Of je nu een “Arena Grinder” bent, of af en toe online komt; er zijn verschillende mogelijkheden om de digitale route naar de top te beklimmen. Voor meer details, check de officiële aankondiging van Wizards.

1 reactie

Geef een reactie