Player Profile – Pro Tour competitor Leon van der Linden: “Ik heb nog nooit een PPTQ gewonnen”

Player Profile – Pro Tour competitor Leon van der Linden: “Ik heb nog nooit een PPTQ gewonnen”

Leon van der LindenNaam: Leon van der Linden
Leeftijd: 31
Woonachtig in: Maassluis
Werk / Studie: Sales Manager
Hobbies naast Magic: Ik heb een lange tijd gevoetbald, maar ben ermee gestopt om meer tijd in Magic te kunnen steken. Ik houd daarnaast van uit eten gaan =).

Pro Tour Guilds of Ravnica was je vijfde Pro Tour; je behaalde wederom de tweede toernooidag en het was op papier de beste individuele Pro Tour tot nu toe met 24 match points. Tevreden?

Deze Pro Tour was, als ik terugkijk op mijn deckkeuze en voorbereiding, eigenlijk erg teleurstellend. Ik heb naar mijn mening goed gespeeld, maar alle kans op een goeie finish weggegooid in de tweede Draft, waar mijn deck slecht was en ik 0-3 ging. Helaas heb ik nu geen invite meer en zal het lastig worden weer terug te komen op de Pro Tour.

Hoe ben je vorig jaar voor het eerst op de Pro Tour beland?

Ik Magic nog niet heel lang, dus toen ik begon bestond het PPTQ/RPTQ systeem al. Ik heb een hoop PPTQ’s gespeeld maar ik kon ze nooit winnen. Via die weg heb ik dus nooit de RPTQ behaald. Toen er een nieuw ‘Bronze level’ geïntroduceerd werd in de Pro Players Club had ik genoeg Pro Points voor dat level en was ik automatisch gekwalificeerd voor de RPTQ’s.
De eerste RPTQ die ik speelde was in Rotterdam (in het Standard formaat) en daar won ik direct een invite voor Pro Tour Ixalan. Drie weken later speelde ik hetzelfde deck op de Grand Prix in Turijn en werd ik tweede, goed voor een invite voor Pro Tour Rivals of Ixalan in Bilbao.

Neem ons mee naar November vorig jaar. Je vliegt naar Albuquerque voor Pro Tour Ixalan. Voor het eerst op het toernooi waar je zo hard voor gewerkt hebt. Hoe erg trilde je handen in de eerste ronde?

Ja, dat was wel even spannend ja… Zoveel bekende namen die je alleen van Twitch of artikelen kent die daar rondlopen. Gelukkig was ik daar met meer Nederlanders die al wat ervaring hadden op de Pro Tour en die hebben mij prima opgevangen.
De week voor de pro tour hebben we de Grand Prix in Phoenix gespeeld (Limited). Daar verloor ik twee ‘win & ins’ voor de top 8 van Reid Duke en Shahar Shenhar. Helaas, maar dat was een goede generale voor de Pro Tour!

De Pro Tour zelf was qua resultaat teleurstellend. Ik had heel veel tijd gestopt in de Limited voorbereiding, maar ging helaas niet beter dan 1-2 in de Draft. In het standard gedeelte speelde ik een deck, waarvan ik dacht dat het goed was tegen Temur Energy, maar dat bleek vies tegen te vallen. Met een 2-3 resultaat haalde ik helaas geen dag twee.
Al met al was het toch een mooie ervaring. Mijn reisgenoten haalde goede resultaten, waarmee ze zich kwalificeerden voor de volgende Pro Tour.

Over vier Pro Tours speelde je tegen grote namen als Jon Finkel, Kai Budde, Jeremy Dezani, Raphael Levy, Lukas Blohon, etc.. Hoe ervaar je het om tegen deze namen te spelen?

Het is natuurlijk prachtig om tegen al deze Magic grootheden te spelen. Ik weet ook meteen hoeveel ik nog te leren heb en hoeveel beter al die grote namen zijn. Van de namen die je noemt heb ik geen enkele match gewonnen. Vooral bij Jon Finkel leek het wel alsof hij een heel ander spel speelde dan ik. Maar goed, verliezen hoort bij Magic. Ik hoop nog veel te kunnen leren en op de volgende Pro Tour van een grote naam te winnen. [Leon doet zichzelf een klein beetje te kort hier, want op PT Rivals of Ixalan staan er wins tegen onder andere David Ochoa (1 PT top 8, 7 GP top 8’s) en Gregory Orange (PT winnaar en GP winnaar, met nog twee andere GP top 8’s), die zou ik zelf bestempelen als “grote namen” 😉 ]

Belgic Magic by Hareruya

Je bent de enige Nederlander in Pro Team Belgic Magic, gesponsord door Hareruya. Hoe is dat zo ontstaan?

Toen ik vorig jaar twee Pro Tour invites had gescoord, vroeg Pascal Vieren mij Team Cardmarket te joinen. Iedereen in het team had twee invites en we wilden proberen om in de top 16 van de Team Series te komen, om zo een invite te krijgen voor de daarop volgende Team Pro Tour. Dit pakte goed uit en op die Team Pro Tour zat ik bij Pascal in het team.

Ik test zelf veel met Branco Neirynck. Hij ging met zijn Belgische teamgenoten Thomas van der Paelt en Christophe Gregoir op diezelfde Team Pro Tour top 4. Samen met de broer van Pascal (Peter Vieren) wilde zij met z’n vijven een team vormen voor seizoen 2018-2019 van de Team Series. Ze waren dus nog op zoek naar een zesde teamlid. Het klikt goed tussen “de Belgen” en mij en ze hebben er vertrouwen in dat ik weer een invite scoor. Vandaar de uitnodiging om onderdeel te zijn van het team.

Teamgenoot Pascal Vieren ging 10-0 met zijn Izzet Drakes deck. Welk deck speelde je zelf op de laatste PT? Hoe heb je die keuze gemaakt en was er consensus binnen het team?

Als team zijn we op twee decks uitgekomen voor de Pro Tour, een versie van Boros Aggro en Izzet Phoenix. Soms is het lastig tijdens het testen om te zien of de decks die je speelt ook goed genoeg zijn voor de Pro Tour, zeker als je het moet combineren met een full-time baan. Daarom besloot ik al vroeg om het bij Golgari te houden.
Ondanks dat de Standard rondes redelijk goed gingen, had ik achteraf de Izzet Phoenix lijst van Pascal en Peter moeten spelen. Ze hebben het deck “gebroken” en de lijst was voor deze Pro Tour nagenoeg perfect.

Golgari Midrange - Leon van der Linden

Creatures (27)
Llanowar Elves
Seekers’ Squire
Druid of the Cowl
Merfolk Branchwalker
Midnight Reaper
Jadelight Ranger
Ravenous Chupacabra
Golgari Findbroker
Doom Whisperer
Carnage Tyrant

Spells (7)
Find // Finality
Assassin’s Trophy
Vraska’s Contempt

Planeswalkers (2)
Vivien Reid
Lands (24)
Forest
Swamp
Woodland Cemetery
Overgrown Tomb
Memorial to Folly

Sideboard (15)
Vraska’s Contempt
Vivien Reid
Duress
Wildgrowth Walker
Cast Down
Ritual of Soot
Golden Demise

Hoe zie je 2019 voor je? Welke doelstellingen heb je voor jezelf?

Ik hoop me weer voor een Pro Tour te kwalificeren, zeker nu ik in een team zit is het belangrijk zoveel mogelijk Pro Points te vergaren. Mijn laatste GP resultaten zijn ondermaats geweest. Ik hoop binnenkort weer eens tot ver in een toernooi mee te kunnen doen voor een top 8.

Tot slot: welke tip zou je mee willen geven aan mensen die zich graag willen kwalificeren voor de PT?

RPTQ’s zijn (waren?) de makkelijkste manier om op de Pro Tour te komen, maar die houden op te bestaan. Het is nog onduidelijk hoe de toekomst van de Pro Tour eruit gaat zien en met name die manieren waarop je een invite kunt verdienen. Mijn advies is, pak elke kans die je krijgt om een toernooi te spelen waar een Pro Tour invite aan verbonden is; zowel online als offline.

Team Belgic Magic, sponsored by Hareruya, bestaat uit Christophe Gregoir, Branco Neirynck, Leon Van Der Linden, Thomas Van Der Paelt, Peter Vieren, and Pascal Vieren. Na de eerste Pro Tour van seizoen 2018-2019 staan ze met 22 Pro Points op een 25e plaats in de Pro Team Series. Volg Leon op Twitter via @LeonvderLinden