Kim Homsma wint GP Kopenhagen

Kim Homsma wint GP Kopenhagen

Denemarken is dit weekend het toneel van MagicFest Kopenhagen. Het grootste toernooi op een MagicFest is traditiegetrouw de Grand Prix. Vijftien ronden plus een top acht. Het prijzengeld voor de winnaar wordt ditmaal “ge-wire-transfered” naar Nederland. Kim Homsma zette een ongelooflijke prestatie neer door volledig ongeslagen de tweede speeldag door te komen. Hij is al de tweede Nederlander in een Grand Prix finale dit jaar, na Daan Pruijt op GP Londen.

Kim Homsma

Modern Horizons

Het formaat van dienst is Modern Horizons. Meer dan 1300 spelers begonnen op zaterdagochtend met het bouwen van een deck uit zes boosters. Onder hen 51 Nederlanders. Doel van de dag: na acht rondes 18 match-punten hebben om door te mogen naar dag twee.

Modern Horizons is pas afgelopen vrijdag gereleased. De set is complex met rond de 45 verschillende mechanics. Er valt dus veel te puzzelen tijdens deck construction. Het is de eerste set die Wizards of the Coast heeft geprint die Modern legal is zonder legal te zijn in Standard. Studio Magic heeft de set uitgebreid besproken in hun laatste podcast.

Limited Limited?

De meeste spelers zullen Modern Horizons slechts een paar keer draften. De boosters zijn iets duurder dan je gewend bent en over enkele weken komt Core Set 2020 al weer uit. Sealed wordt meestal nog minder gespeeld dan draft, maar bij deze set is het formaat zeker niet irrelevant. De Redbull Untapped Qualifiers zijn Modern Horizons sealed in combinatie met Modern Costructed. Ook de kwalificatietoernooien voor de European Modern Series die aankomende maand gehouden worden zijn deels Modern Horizons sealed.

(De toernooien voor de European Modern Series zijn redelijk last minute gecreëerd en niet alle organisatoren hebben een account op Untap, dus je gaat ze niet allemaal op deze website terugvinden. Check een door Thijs van der Meer verzamelde lijst van events op de Facebook pagina van de Dutch Modern Community. Lees ook de comments voor eventuele aanpassingen op die toernooilijst.)

Dag 1

Na acht ronden Modern Horizons Sealed zijn er van de 51 Nederlanders negen met een score van 6-2 of beter. Na deze ronde mag iedereen met minder dan 18 matchpunten z’n tas inpakken. De overgebleven spelers mochten nog éénmaal met hun huidige sealed deck de tegenstander van twintig naar nul jagen. Leon van der Linden was één van de vier Nederlanders die de score voor het avondeten nog wat kon ophogen. Met een op dat moment achtste positie op de ranglijst ging hij als hoogstgeplaatste naar dag twee.

Draft smasher

Er was één iemand van de 251 spelers op dag twee de allerbeste. Drie drafts. Drie keer 3-0. Zijn naam: Kim Homsma.

Kim deed slechts twee keer eerder mee met een Grand Prix. Beide keren kwam hij niet verder dan de eerste dag van het toernooi. Dit weekend ging alles anders, misschien wel tegen alle verwachtingen in. Hij moest zonder byes dag één aanvangen, maar won zeven van de negen rondes voor een 125e plek op de ranglijst. Hij had geen ervaring met een tweede dag op een Grand Prix. Hij gaf toe aan Channel Fireball dat hij het formaat nog nooit gespeeld had. In de finale speelde hij tegen tienvoudig(!) Grand Prix top 8 speler Christoffer Larsen…

Het maakte allemaal niks uit. Na de eerste twee drafts had hij al het dubbele aantal match wins van de eerstvolgende Nederlander. Daar kwam nog een 3-0 bovenop. Het prijzengeld, de eer, alles gaat mee naar huis. Daarnaast kwalificeert hij zich voor Mythic Championship VI in Richmond, Virginia in november van dit jaar. Heel erg gefeliciteerd!

Bekijk Kim’s winnende draft deck in de Top 4 decklist Tweet van Channel Fireball:

De “pod-1” vloek

Leon van der Linden mocht, door zijn achtste positie op dag één, aanschuiven in de eerste draftpod met de hoogstgeplaatste spelers. De draft werd geen succes. Met een 0-3 record ging zijn goede uitgangspositie helaas in rook op.

In draftpod vijf had Orin van Loon na drie rondes nog een mooie uitgangspositie. Hij won de pod met 3-0 en had op dat moment een 11-1 record en een zevende plek op de ranglijst. Helaas pakte voor hem de tweede draftronde in pod één van het toernooi niet goed uit. Hij behaalde net als Leon een 0-3 resultaat. Bekijk zijn eerste draftdeck (pod 5):

Eindstand

De scores van alle Nederlanders die aan dag twee deelnamen vind je hieronder.

Eindstand GP Kopenhagen

De volgende Europese Grand Prix is tijdens MagicFest Krakow van 12-14 juli. Het formaat is Core Set 2020 Limited. Meer informatie vind je op de website van CFB Events.

Geef een reactie