Magic: The Scattering – verspreid Magic spelen in tijden van Corona

Magic: The Scattering – verspreid Magic spelen in tijden van Corona

MTG Arena, Magic Online, of analoog Magicen via de webcam? Dit zijn de mogelijkheden om Magic te spelen in tijden van gedwongen thuis zijn.

MTG Arena op Macbook

COVID-19

De strijd met het COVID-19 Coronavirus is in alle hevigheid losgebarsten. Hopelijk draagt iedereen zijn steentje bij om de curve van het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. Op die manier kan hopelijk iedereen die dat nodig heeft gepaste zorg ontvangen. Wees alsjeblieft een goed community-lid en ga er niet lichtzinnig mee om. De genomen maatregelen hebben alleen het gewenste effect als we als collectief ervoor kiezen om eraan mee te werken.

Flatten the Curve

The Gathering?

Velen van jullie zullen nu lange tijd thuis doorbrengen. Fysieke Magic toernooien (The Gathering) zijn voorlopig van de baan. Hieronder een aantal manier waarop je, afgezonderd van anderen, toch nog Magic kunt spelen:

MTG Arena

De beste online client om Magic op de computer te spelen is te downloaden van de site van Wizards. Sinds kort heeft de client een friends list en kun je elkaar uitdagen. Er zijn ondertussen al initiatieven voor zelf georganiseerde toernooien.

In de “FNM Amsterdam” whatsapp-groep werd bijvoorbeeld al een voorstel gedaan voor een kleinschalig vervangend toernooi voor aanstaande vrijdagavond. Er worden gebruikersnamen verzameld en pairings gemaakt en de twee finalisten ontvangen codes voor speciale sleeves. Een fantastisch initiatief en zeker iets waarvan ik verwacht dat dit door meerdere spelers opgepikt zal worden in de komende weken.

Arena Standard FNM

Voordelen:

 • Beste, snelste en meest intuïtieve client om online Magic te spelen
 • Zo goedkoop of duur als dat je het zelf wilt maken (in theorie is het “free-to-play”)

Nadelen:

 • Alleen Standard, Draft en Brawl beschikbaar
 • Draft is tegen bots
 • Alleen beschikbaar voor Windows, dus voor MacBook heb je een Windows installatie via Bootcamp nodig of je kunt een abonnement nemen op een cloud-streamingdienst zoals GeForce Now

 

Magic Online

Ondanks dat Magic Online natuurlijk verouderde software is, is het nog steeds wel de enige digitale plek waar je Pioneer, Modern, Legacy en zelfs Vintage of Pauper kunt spelen. Daarnaast zijn er toernooien (zelfs PTQ’s) en drafts met acht personen. Wizards heeft ook, speciaal voor de “gelegenheid”, de Vintage Cube tijdelijk van stal gehaald en beschikbaar gemaakt om te spelen.

De economie van Magic Online werkt anders dan die van MTG Arena. De kaarten hebben, net als in het echte leven, een waarde per stuk. Dat maakt instappen lastiger. Gelukkig zijn er ook diensten zoals Manatraders, waarbij je kaarten kunt “huren” voor een vast bedrag per maand; zodat je verschillende decks kunt uitproberen en spelen, zonder dat je steeds de kaarten per stuk hoeft aan te kopen.

Manatraders subscription
Manatraders abonnementen

Voordelen:

 • Vrijwel alle varianten Magic zijn beschikbaar
 • Competitieve toernooien en live-player drafts

Nadelen:

 • Niet heel goedkoop, hogere instapdrempel
 • Verouderde client
 • Wederom alleen beschikbaar voor Windows

Papier

Geen zin in digitaal Magic? Wil je gewoon met je bestaande collectie en decks spelen? Heel begrijpelijk! Naast dat gedwongen thuis zijn bij uitstek geschikt is om je collectie te ordenen of weer is wat nieuwe decks te bouwen, kun je nog steeds analoog Magic spelen tegen anderen.

In de Old School Magic community zijn de webcam-games al jaren ingeburgerd, maar ook spelers die graag andere formaten spelen komen nu met creatieve methoden om via de digitale weg analoog te Magicen. Epic Stream heeft een mooie verzameling gemaakt van constructies die gedeeld worden op het internet.

Geen losse webcam? Er eentje verkrijgen kan met de run op thuiswerk-hardware op dit moment wat lastiger zijn.

Webcams

Gelukkig zijn er nog meer mogelijkheden. Zo zijn er apps om je mobiele telefoon te gebruiken als een webcam. Hiervoor heb je zowel een app nodig op je telefoon als een stukje software op je PC. Voor Android gebruikers zijn “DroidCam Wireless Webcam” en “IP Webcam” de meest voor de hand liggende. Voor iPhone bezitters is onder andere “EpocCam” beschikbaar. Als je geen klem of standaard hebt, is de “telefoon-op-de-doos” een perfecte methode om je speelveld zichtbaar te maken voor je tegenstander.

Analoge Magic setup via telefoon webcam

Als je alleen een webcam in je laptop hebt, hoeft dat ook geen probleem te zijn, al wordt het iets acrobatischer dan de andere opties. Als je je laptop hoog genoeg weet te plaatsen, kun je zowel de camera op je eigen kaarten richten, als op het scherm kijken.

Macbook webcam setup

Voordelen:

 • Speel Magic met je eigen collectie!
 • Nog steeds die analoge “feel” die veel spelers fijn vinden
 • Beschikbaar voor alle besturingssystemen ;p

Nadelen:

 • Vereist wat hardware / software setup
 • Lichtinval zorgt met sommige sleeves voor wat uitdagingen in zichtbaarheid

Stay Safe. Play On.

Gezondheid is het allerbelangrijkste. Zorg voor jezelf en voor elkaar. Maar in tijden van zorgen mag er ook plezier gemaakt worden. Laten we elkaar alsnog digitaal opzoeken om onze gemeenschappelijke passie te blijven delen. We zien je ergens op het web!

1 reactie

Geef een reactie