Magic en het coronavirus – een bericht van level 3 judge Dustin de Leeuw

Magic en het coronavirus – een bericht van level 3 judge Dustin de Leeuw

door Dustin de Leeuw

Laat ik beginnen met het allerbelangrijkste: blijf gezond, zorg goed voor jezelf en voor elkaar, en volg de aanwijzingen van de overheid op. Zoals premier Rutte heel duidelijk heeft gezegd: al ben je niet bang voor jezelf, doe het dan om de kwetsbaren in de samenleving te beschermen. Dit is een zware, vervelende periode en we weten niet wanneer deze eindigt, maar we weten wel dat er ooit een einde komt aan de pandemie en de beperkingen die dat met zich meebrengt. Ik hoop dat de verliezen meevallen, uiteraard wat betreft de verloren levens, maar ook wat betreft de financiéle en emotionele gevolgen. En wij kunnen daar aan bijdragen. En laten we dat alsjeblieft doen: houd je aan de beperkingen.

Coronavirus COVID-19

Magic op korte termijn

Voorlopig zijn er geen toernooien meer in winkels. De prerelease gaat vanzelfsprekend niet door in fysieke vorm, maar we kunnen gelukkig wel genieten van de nieuwe set en alle gave mechanics en kaarten van Ikoria! Vanzelfsprekend kun je op Arena spelen, maar je kunt ook een prerelease pack, losse boosters of singles kopen bij je favoriete Local Game Store en thuis met je huisgenoten spelen. Er zijn veel creatieve manieren om te spelen: mensen hebben de mooiste systemen bedacht om via videoverbindingen samen te spelen, een voorbeeld daarvan kun je op deze website lezen. Zo kun je veilig met vrienden spelen.

Je hebt geen grote groep nodig om het gezellig te hebben, en met wat simpele maatregelen houd je Magic veilig. Probeer vooral om via de webcam te spelen, maar als dit echt niet gaat, zou je onder bepaalde voorwaarden thuis met elkaar kunnen spelen. Nodig nooit te veel mensen tegelijk uit, zodat je een veilige afstand van 1,5e meter kunt bewaren. Dit is helaas niet het geschikte moment voor een draft met acht personen. Wil je graag multiplayer spelen, overweeg dan om niet aan de keukentafel te gaan zitten maar bijvoorbeeld op de grond of rond de salontafel, om meer afstand te kunnen houden. Schud nooit andermans deck, en vraag de ander om diens kaarten voor te lezen in plaats van zelf andermans kaarten op te pakken. Meer tips om veilig en creatief met Magic bezig te zijn, kun je bijvoorbeeld lezen op de website van Bazaar of Magic.

Magic Knex webcam setup

Deze vreemde tijd biedt niet alleen beperkingen, maar ook allerlei nieuwe mogelijkheden. Opeens breng je veel meer tijd thuis door, met elkaar. Maak daar gebruik van! Magic is een prachtig spel en is een heerlijke bezigheid nu sportverenigingen, café’s en clubs gesloten zijn. Leer het spel aan je broer, zus, vader, moeder, huisgenoot. Er is zelfs een speciale variant van Magic die geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar! Juist nu is een perfecte tijd om te spelen, en om nieuwe spelers kennis te laten maken met de magie van Magic, zelfs nu Gathering niet mogelijk is.

Dad Magic

Magic in de toekomst

Ik wil eerlijk zijn: we gaan niet ongeschonden uit deze crisis komen. Magic kost geld, en het coronavirus eist niet alleen mensenlevens, maar slokt ook een hoop inkomsten op. Dat is jammer, maar voor veel mensen blijkt: je stopt nooit helemaal met Magic. Laten we herintreders een warm welkom bieden, want wij als community zijn iets unieks. En gelukkig zijn er altijd gratis alternatieven zoals Magic Workstation, Cockatrice en Xmage!

Maar Magic is niet mogelijk zonder twee groepen mensen, die ik nu expliciet wil benoemen. Ten eerste zijn er de Local Game Stores, die een plek bieden aan de community, die toernooien organiseren, die mensen bij elkaar brengen. Voor veel winkels is dit een zware tijd. Blijf alsjeblieft je winkel steunen, want zonder winkels is er geen community, en zonder community is er geen Magic. Als je tijdelijk geen geld hebt voor nieuwe kaarten, kom dan alsjeblieft wel gewoon naar de winkel (mits verantwoord), al is het maar om hallo te zeggen en een blikje cola te drinken; zowel nu als straks na de crisis. Uiteindelijk draait dit spel om de mensen, en niet om de kaarten!

Support Your Local Game Store

En als je kaarten wilt kopen, bijvoorbeeld een prerelease pack of een boosterbox om thuis met een paar vrienden van te genieten, overweeg dan alsjeblieft om een paar euro extra uit te geven in je lokale winkel in plaats van de iets goedkopere anonieme internetverkoper. Op korte termijn spaar je misschien een paar centen uit, maar op lange termijn hebben internetwinkels je veel minder te bieden dan lokale, fysieke winkels.

De andere groep mensen die voor een belangrijk deel Magic mogelijk maken, zijn de judges. Zonder judges zou er zo veel minder kennis en rechtvaardigheid zijn, en zouden veel minder mensen beginnen of doorgaan met spelen. Voorlopig zijn er geen toernooien waar judges fysiek kunnen judgen, en waar wij als groep bij elkaar kunnen komen. Dit is ook een zware klap voor de judge community. Wees lief voor je lokale judge, stuur diegene een berichtje, en val ons vooral lastig met alle interessante en leuke vragen die je hebt!

Magic: “The Re-grouping”?

Nogmaals: kom voorlopig niet bij elkaar voor Magic, maar gebruik je creativiteit en het internet om toch vooral Magic te blijven spelen. Omdat het nu zo’n fijne hobby is, en omdat het straks ook weer een fijne hobby zal zijn. Waar kijk jij naar uit als straks de beperkingen weer opgeheven zijn? Wat ga jij als eerste weer doen? Wat zijn jouw wensen en dromen voor het eerste toernooi na corona? Laat het weten in de comments, want ik kijk er naar uit om straks weer iets spectaculairs en bijzonders te organiseren en te judgen, met een zaal vol blije en bekende gezichten!

Dustin de Leeuw

Blijf gezond en hopelijk tot snel, greetz,

Dustin de Leeuw (L3, Amsterdam)

Geef een reactie