Halve finale voor Rob de Haan op de GP tijdens MagicFest Praag

Halve finale voor Rob de Haan op de GP tijdens MagicFest Praag

Dit weekend werd op MagicFest Praag een Ultimate Masters Limited Grand Prix gespeeld. Het toernooi was gemaximeerd op 2500 deelnemers en was volledig uitverkocht. Dit maakt het evenement de op één na grootste Grand Prix in Europa ooit (die titel behoort nog toe aan GP Utrecht in 2015 met 3613 deelnemers). Er waren 107 Nederlanders die een ticket voor het evenement wisten te bemachtigen. Zij mochten op de eerste dag met hun 6 boosters Ultimate Masters een deck gaan bouwen.

Playmat GP Praag 2019

Dag 1

Limited Grand Prix’s hebben een iets andere structuur dan constructed Grand Prix’s. Na 8 ronden sealed deck op dag 1 is er een record van 6-2 of beter nodig om door te gaan naar de tweede dag. Deze spelers spelen op dag 1 nog een negende ronde met datzelfde deck. Op dat twee wordt er twee keer gedraft, voor in totaal zes ronden, gevolgd door een top 8.

Na acht ronden sealed hadden 28 Nederlanders de benodigde 18 match punten om door te mogen spelen. Aanvoerder was op dat moment Philip van Donselaar; de enige met 24 punten en een 8-0 record. Dertien van de achtentwintig Nederlanders wisten de negende ronde op dag 1 te winnen, maar Philip was daar niet één van. Op weerstand stond hij nog steeds bovenaan de lijst, maar hij moest de score van 24 punten op dag 1 delen met Nederlands kampioen Daan Pruijt, Marco Both en Rob de Haan.

Dag 2

Heel lang leek het er op dat Marco Both de beste papieren had. Hij had een ‘win-and-in’ voor top 8 in ronde 14 op een 12-1 record. De eerste game tegen Arne Huschenbeth was binnen 4 minuten gewonnen. De tweede en derde game duurden aanzienlijk langer. Arne speelde een deck met twee kopietjes van Mahamoti Djinn; de 5/6 flyer voor die al sinds 1993 onderdeel is van Magic. Dat was echter niet zijn voornaamste winconditie. Met heel veel card draw in combinatie met Laboratory Maniac won hij de tweede game door meer kaarten te pakken dan zijn library groot was. De derde en laatste game had Marco zeer veel pech; hij leek niks anders te kunnen pakken dan landjes.

In ronde 15 was er nog een kans op een top 8 plek. Vanwege de hoeveelheid spelers, waren er op dat moment 4 spelers met 39 punten en 17 spelers met 36 punten. Pascal Vieren, teamgenoot van Leon van der Linden in Pro Team Belgic Magic, stond bovenaan de ranglijst met 39 punten. Hij werd gepaired tegen de tegenstander van Marco Both in ronde 14: Arne Huschenbeth. Zij konden intentioneel drawen voor een totaal van 40 punten en een plek in de top 8. De nummers 2 en 4 op de ranglijst (Alexander Rosdahl en Daniel Berezin) hadden ook 39 punten, maar werden gedown-paired tegen een speler met 36 punten en werden dus gedwongen om de ronde te spelen.

Marco had de op vijf na hoogste weerstand van de 17 spelers met 36 punten, dus zijn weerstand leek nog goed genoeg om nog een plek te bemachtigen. Twee plekken achter hem op de ranglijst stond Rob de Haan.
Beide heren wonnen de laatste ronde (Marco won van Thoralf Severin, Rob won van Eliott Boussaud). De ranglijst na 15 ronden Ultimate Masters Magic zag er als volgt uit:

Rob de Haan wist met zijn groen-blauwe Madness deck, naar eigen zeggen geïnspireerd op de decks van Luis Scott-Vargas, zijn weerstand voldoende op te hogen om als laatste de top 8 in te gaan. De eerste drie spelers buiten de top 8 zitten alleen binnen één tiende van een procent weerstand! Veel dichter bij een top 8 kun je niet komen. Helaas mocht Marco dus niet aanvangen voor de derde draft van de dag. De ’troostprijs’ is een geldbedrag van $600,- en, misschien wel belangrijker, een invite voor het Mythic Championship (de nieuwe naam voor de Pro Tour) in Londen .

Top 8

In de kwartfinale waren er drie games nodig, maar Rob de Haan wist te winnen van de 2018 Team Captain van Malta: Anton Morgenstern.

Rob de Haan

De 31-jarige Zwollenaar mocht in de halve finale aanvangen tegen de Zweed Alexander Rosdahl, die de eerste game won. Alexander Rosdahl speelde een Sultai Midrange deck die hard leunde op de endgame met Artisan of Kozilek en Platinum Emperion.

Die Platinum Emperion zou Rob uiteindelijk uitschakelen in zeer bijzondere derde game. Rob had een aardige board verzameld met creatures, maar was door de aanwezigheid van Platinum Emperion op het battlefield niet in staat om Alexander’s levenstotaal te veranderen. Hij had al een tijdje een Blast of Genius in hand en had de Dig Through Time (vanwege de casting cost van ) uit zijn deck nodig om de Platinum Emperion van het bord te verwijderen. Alexander had echter ook een klein leger van spiders als gevolg van een Spider Spawning. Rob had dus, naast het verwijderen van de Emporium, nog tijd nodig om de resterende 14 levens van Alexander onder druk te zetten.

De library van Rob werd dunner en dunner, maar er was geen Dig Through Time te bekennen. Hij besloot tot het laatst mogelijke moment te wachten. Met nog vier kaarten resterend in zijn library besloot hij de Blast of Genius te casten. Geen van de drie kaarten bevatte de Dig Through Time. De benodigde kaart bleek helemaal onderop het deck te liggen. Teleurgesteld flipt hij de laatste kaart van zijn library bovenop de Emporium, schudt de hand van zijn tegenstander en pakt zijn kaarten op. Hij verlaat het toernooi met $2000,- en een uitnodiging voor een Mythic Championship Londen.

Rob de Haan cast een Blast of Genius op de Platinum EmperionRob de Haan cast een Blast of Genius op de Platinum Emperion van Alexander Rosdahl

De finale werd gewonnen door Pascal Vieren.

Eindstand

De uiteindelijke score van alle Nederlanders op dag twee is als volgt:

GP Praag final standings

De volgende Grand Prix wordt gehouden tijdens MagicFest Straatsburg, van 15-17 februari. Het formaat is Ravnica Allegiance Limited. Kijk voor meer informatie op de event pagina van CFB Events.

Geef een reactie