World Championship Weekend: “Prerelease” Guilds of Ravnica voor $102.000,-

World Championship Weekend: “Prerelease” Guilds of Ravnica voor $102.000,-

Dit weekend is het MTG World Championship voor individuele spelers en pro-teams! Van vrijdag 21 t/m zondag 23 september kun je elke dag rond 18.00 uur Nederlandse tijd inschakelen op Twitch.tv/magic voor live verslaggeving van het evenement. Vooral het formaat van de pro team finale is bijzonder: ze spelen dit weekend al Team Sealed Guilds of Ravnica!

MTG World Championship 2018

Het weekend bestaat uit een twee onderdelen;

 • Het Player Championship, met de 24 best presterende individuele spelers van het afgelopen jaar, waar gestreden wordt om in totaal $300.000,- prijzengeld met $100.000,- voor de winnaar
 • Het Team Championship, met de twee teams waarvan de spelers het hoogste aantal Pro Points hebben verzameld in het afgelopen jaar. Dit jaar waren dat Team Hareruya Latin (Lucas Berthoud, Marcio Carvalho, Sebastian Pozzo, Carlos Romão, Luis Salvatto en Thiago Saporito) en Team Ultimate Guard (Reid Duke, Owen Turtenwald, William Jensen, Jon Finkel, Andrew Cuneo en Paul Rietzl). Zij strijden om $153.000,- prijzengeld met $102.000,- voor het winnende team ($17.000,- per persoon)

Uitzendschema

 • Vrijdag 21 september vanaf 18:00 uur – Player Championship dag 1
  • 3 ronden Dominaria draft, gevolgd door:
  • 4 ronden Standard
 • Zaterdag 22 september vanaf 18:00 uur – Player Championship dag 2
  • 3 ronden Dominaria draft, gevolgd door:
  • 4 ronden Standard
 • Zondag 23 september vanaf 18:30 uur
  • Team Championship FINALS (Guilds of Ravnica Team Sealed. Deckbuilding tot 19:00 uur, matches vanaf 19:15 uur), gevolgd door:
  • Player Championship TOP 4 (Standard)

Formaten
Er waren wat klachten uit de community (zowel van deelnemers als van fans) dat het Players Championship gespeeld wordt in twee formaten die eigenlijk niet meer relevant zijn. Dominaria draft is een geweldig draft-formaat, maar de meeste mensen zullen het sinds de release van Core Set 2019 nauwelijks meer gespeeld hebben. Daarnaast wordt er Standard gespeeld, terwijl het huidige Standard formaat twee weken na het World Championship roteert.

Dominaria Boosters

Als je dus inschakelt op de vrijdag en zaterdag doe je dat voornamelijk om Magic gameplay te zien op het allerhoogste niveau. Deze heren (er staan vooralsnog geen vrouwen op de deelnemerslijst) weten van elkaar dat elke speellijn tot in detail wordt geanalyseerd en zullen daar hun speelstijl op aanpassen. Verwacht vuurwerk in de mind-games! Het commentaar-team met o.a. Marshall Sutcliffe, Paul Cheon, Riley Knight en Simon Görtzen gaat er voor zorgen dat je ook als niet-Magic-Pro de speellijnen goed kunt volgen.

Guilds of Ravnica

De zondag wordt veruit het meest interessant. De dag start met het Team Championship, wat direct de finale is omdat alleen de twee best presterende teams zijn uitgenodigd. De teams mogen zich stukbijten op Guilds of Ravnica team sealed! Niemand heeft dit formaat nog gespeeld, want zelfs de prerelease is pas een week na het kampioenschap. De spelers krijgen op de woensdag voorafgaand aan het toernooi de mogelijkheid om een volledige dag in een afgesloten ruimte te playtesten met zes boosterboxen van de nieuwe set. De kaarten blijven in de ruimte als ze weggaan. De gehele set spoiler is vanwege deze playtest al vanaf woensdag 19 september voor iedereen beschikbaar, een paar dagen eerder dan normaal.

Team Championship finale – “team inception”
Elk pro-team bestaat uit zes spelers. Zij worden random ingedeeld in twee teams van drie spelers. Elk team bouwt uit twaalf boosters Guilds of Ravnica drie decks van minimaal 40 kaarten. De spelers van een team spelen één tegen één een best-out-of-3-games-match tegen een speler uit een team van het andere pro-team. Het team die als eerste twee matches wint, wint de team-match. Het pro-team dat vervolgens als eerste twee team-matches wint, is de wereldkampioen. Als er na de eerste twee team-matches een gelijkspel is, spelen de winnende teams nog een ronde tegen elkaar. Als deze uitleg je duizelt, hieronder is het schematisch weergegeven:

Toernooistructuur Team Championship 2018Match-structuur van de Team World Championship Finals

Player Championship top 4 playoffs
De halve finale en finale van het individuele kampioenschap volgt na de finale van de teams. Deze rondes zijn Standard constructed en zijn “best-3-out-of-5” games waarvan de eerste twee games per match zonder sideboard worden gespeeld. Er is in principe geen tijdlimiet voor deze rondes, al moeten spelers een redelijke speelsnelheid blijven hanteren. Deze heren gaan ieder minstens met $25.000,- naar huis, maar kunnen dit bedrag verviervoudigen door te winnen, dus verwacht een aantal intense games!

Last “hooray”
Op 5 oktober wordt het Standard formaat, na een wat tumultueuze periode, volledige op de kop geschud. De over het algemeen “overpowered” beschouwde sets Kaladesh en Aether Revolt verdwijnen, samen met Amonkhet en Hour of Devastation. Dit weekend kun je nog één keer aanschouwen hoe de beste spelers ter wereld deze sets misbruiken.

De stream is te vinden op Twitch.tv/magic. Heel veel kijkplezier gewenst!

Magic kent drie verschillende wereldkampioenschappen, waarvan er twee dit weekend plaatsvinden. Het derde kampioenschap is de World Magic Cup, het wereldkampioenschap voor landenteams, welke plaatsvindt in Barcelona van 14-16 december. Het Nederlandse team bestaat uit Nederlands pro-points leader Thomas Hendriks, Nederlands kampioen Daan Pruijt en runner-up Tijmen Blankevoort. Er doen dit weekend geen Nederlanders mee aan het Team of het individuele WK.

Geef een reactie