Vier Core Sets in één: de Core Set 2019 compilatie

Vier Core Sets in één: de Core Set 2019 compilatie

De laatste échte Core Set kwam uit in de zomer van 2014 (M15). Een jaar daarop volgde, als afscheid van de Core Sets, nog de thematisch meer uitgewerkte (semi-)Core Set Magic Origins, die de transformatie van vijf belangrijke karakters naar Planeswalkers vertelde. Tussen nu en de laatste set van vier jaar geleden zijn we langs een flink aantal Planes geweest. We begonnen op Tarkir, met Khans of Tarkir, Fate Reforged en Dragons of Tarkir. We zijn teruggeweest naar Zendikar, Innistrad en Dominaria en ontdekten Kaladesh, Amonkhet en Ixalan.

Als je bent begonnen met Magic spelen in 2014/2015 of de gehele periode gespeeld hebt, voelt Core Set 2019 als een feest van herkenning. Vrijwel alle thema’s die de afgelopen jaren aan bod zijn gekomen, zijn opgenomen in deze set. Wizards geeft zelf ook toe dat een aantal kaarten waar geen ruimte voor was in specifieke sets, nu zijn afgestoft om alsnog hun debuut te maken. Het was de taak van lead designer Ethan Fletcher om er een consistent geheel van te maken.

Sarkhan keert terug met zijn draken en er zijn verwijzingen naar Qal Sisma, het jachtgebied van de Temur Frontier (de clan uit Tarkir die de kleuren rood, blauw en groen omarmt). Er zijn graftombes en geheime gangen achter boekenkasten (Suspiscious Bookcase) die niet hadden misstaan in het Shadows over Innistrad blok.

We zien Thopters, Artificers en een artifact-thema met dezelfde art-stijlen uit Kaladesh en er zijn legio dinosaurussen, Merfolk en vampieren om Ixalan te vertegenwoordigen. Je kunt zelfs het “land-matters”-thema van Zendikar terugvinden in de reprints van Scapeshift en Crucible of Worlds al is dat misschien wat verder gezocht.

De Dominaria thema’s komen terug in de vorm van meer Knights, meer zwaarden en meer Legends. Zombies konden we vinden op zowel Innistrad als Amonhet en worden ook hier weer tot leven gebracht. Amonkhet art-stijlen kun je terugvinden in de kaarten rond Nicol Bolas, omdat hij als Planeswalker heerst over die Plane.

Overkoepelend thema van Core Set 2019 is de transitie van Nicol Bolas van Elder Dragon naar Planeswalker, waardoor zelfs de link met Magic Origins wordt gelegd.

Aangezien Core Set 2019 dus teruggrijpt op de afgelopen vier jaar waarin we geen Core Sets hadden, rijst de vraag hoe de Core Sets in de komende jaren er uit gaan zien. We weten dat ze twee voornaamste functies hebben:

  • Het moet een Magic set zijn die toegankelijker is voor nieuwe spelers. Zo worden er geen nieuwe mechanics geïntroduceerd, worden bepaalde keywords meer uitgelegd door cursieve regeltekst toe te voegen en worden kaarten opgenomen die bepaalde strategie-elementen belichten (Wizards gaf zelf het voorbeeld van een creature-kaart die dicteert dat ze maar maximaal door één creature geblokt kan worden. Dit zou nieuwe spelers leren dat ze normaliter wel met meerdere creatures mogen blokken).
  • De set moet bepaalde archetypes kunnen stimuleren die net een paar kaarten tekort komen om in Standard speelbaar te zijn, of antwoorden beschikbaar stellen op strategieën die thematisch niet in andere sets zouden passen.

Nu zitten in Core Set 2019 ook kaarten die verwijzen naar sets die al niet meer in Standard zitten, dus wat wordt de route de komende jaren? Wordt het een verzameling kaarten van willekeurige Planes die toevallig het verhaal schampen? Gaan we de dino’s en Merfolk volgend jaar nogmaals terugzien om een extra impuls te geven aan hun laatste drie maanden in Standard?

Voor de eerste Core Set in vier jaar ben ik in ieder geval benieuwd naar het limited formaat. Ik vond draften met vorige Core Sets eigenlijk altijd wel leuk, omdat je echt terug gaat naar de essentie van hoe Magic ooit begon. Je krijgt de basiselementen en daar moet je het mee doen. Voor iemand die Magic geleerd heeft tijdens Ice Age roept dat warme herinneringen op.

Laat me weten wat je vindt: zijn Core Sets wel of niet belangrijk/nuttig? Kijk je er naar uit? Of kun je niet wachten tot september? Deel je reactie hier.

Geef een reactie