Vanaf vrijdag: de allerlaatste World Magic Cup

Vanaf vrijdag: de allerlaatste World Magic Cup

Vrijdag t/m zondag is de laatste World Magic Cup ooit. Het wereldkampioenschap voor landenteams wordt volgend jaar geschrapt, als gevolg van de spectaculaire ‘competitive play’ aankondigingen van vorige week. Of er een evenement voor in de plaats komt, naast het individuele wereldkampioenschap, is nog niet duidelijk. Vanaf vrijdag kunnen we in ieder geval nog onze drie afgevaardigden van Team Nederland; Thomas Hendriks, Daan Pruijt en Tijmen Blankevoort, vanaf de sofa met vlaggetjes gaan aanmoedigen. 

 

Wizards of the Coast heeft goed zijn best gedaan om de toernooistructuur zo ingewikkeld mogelijk te maken. De uiteindelijke winnaar heeft minimaal 11 ronden Magic gespeeld en maximaal 16. Gelukkig hebben wij een overzicht voor je, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Dag 1, vrijdag 14 december 10.00 uur – 74 landen

Het evenement speelt zich af over drie dagen. Op vrijdag starten 74 landenteams. Het doel van de dag is te eindigen in de top 32.

Dag 1 begint met drie ronden Guilds of Ravnica Team Sealed, waarbij met 12 boosters drie verschillende decks gebouwd moeten worden. Elke ronde spelen de drie teamleden afzonderlijk een single player match (best out of 3 games) tegen één van de drie spelers van een ander team. Het team dat als eerste twee matches wint, wint de ronde.

Hierna volgt Team Unified Standard Constructed. De teams brengen drie afzonderlijke Standard decks, waarbij kaarten die in het ene deck voorkomen, niet meer mogen voorkomen in een deck van een ander teamlid, ongeacht het aantal (met uitzondering van Basic Land). Dus ook als een kaart maar één keer in een deck zit, mag hij niet in een deck van een ander teamlid zitten.

Nu het bijzondere deel: er worden op de eerste dag maximaal zeven ronden Magic gespeeld. Maximaal? Ja, maximaal. Alle teams die vier ronden winnen voordat de laatste ronde van de dag gespeeld wordt, kwalificeren zich voor de tweede dag en hoeven de rest van de dag niet meer te spelen. Dus ga je 3-0 in Team Sealed en win je de eerste ronde Standard? Gefeliciteerd, je kunt tapas gaan eten op de Ramblas.

Aan het eind van de dag wordt de lijst van landen die vier keer gewonnen hebben aangevuld op basis van de ranking van de rest, tot maximaal 32 landen die doorgaan naar dag 2. Dit kan betekenen dat een paar landen die pas in de zevende ronde hun vierde win behalen alsnog op weerstand kunnen afvallen.

Dag 2, zaterdag 15 december 9.00 uur – 32 landen

De tweede dag heeft twee Modified Double-Elimination Stages in Team Unified Standard Constructed. Pardon? 

Er zijn gedurende de dag twee Stages. In beide stages worden de landen ingedeeld in pools van vier teams. Win je twee ronden, ga je door naar Stage 2. Verlies je er twee, ga je naar huis. De matches volgen onderstaande structuur:

De tweede Stage volgt de zelfde structuur met de overgebleven 16 teams. De 8 landen die de tweede Stage overleven gaan door naar de derde en laatste dag.

Dag 3, zondag 16 december 9.00 uur – 8 landen

De laatste dag heeft eindelijk een structuur die we snappen. Het is een top 8, met vier kwartfinales, twee halve finales en dé finale. Welk land mag zich, vooralsnog de laatste, wereldkampioen Magic noemen?

Team samenstelling

Dit is de zevende keer dat de World Magic Cup wordt gehouden. Er is geen enkel land dat twee keer de titel wist te pakken. Winnaars van de vorige edities waren Taiwan, Frankrijk, Denemarken, Italië, Griekenland en Japan. Dat dit overwegend Europese landen zijn is logisch: met 39 afgevaardigde landen is meer dan de helft van het veld Europees.

De team captain van elk team is de speler met de meeste Pro Punten. De twee andere leden zijn de finalisten van het nationaal kampioenschap. ‘Nationals’ is een lang en moeilijk toernooi, maar Magic blijft Magic. Ook minder ervaren spelers hebben de mogelijkheid een toernooi te spiken. Op de WMC zie je dus genoeg teams met leden die relatief weinig competitieve toernooi ervaring hebben.

Kijk bijvoorbeeld naar de statistieken van Team USA met team captain Seth Manfield (die vorige week nog een aantal Nederlanders tegenkwam). Onderstaande grafiek geeft de zogenaamde ELO-rating per speler weer. Je ziet per teamlid de Grand Prix’s en Pro Tours die gespeeld zijn. De hoeveelheid punten wordt bepaald door de winst op tegenstanders en de rating van deze tegenstanders. Hoe hoger de rating, hoe meer punten je ontvangt en vice versa.

ELO rating Team USA

Beide teamleden van Seth staat op dit moment op (vrijwel) hun hoogste rating ooit, maar zijn beide niet heel ervaren op grote competitieve toernooien. Het team van Player of the Year Luis Salvatto ziet er statistisch niet veel beter uit. In Zuid-Amerika worden simpelweg niet veel Grand Prix’s georganiseerd en dus is het te verwachten dat teamleden relatief meer onervaren zijn:

ELO stats team ARG

Kansen voor Nederland

Team Nederland bestaat uit Thomas Hendriks (de Nederlander met de meest behaalde Pro Points in het laatste Professional Season), Daan Pruijt en Tijmen Blankevoort (respectievelijk Nederlands kampioen en runner-up). We zijn natuurlijk een klein landje, maar hebben op dit podium goede papieren.

Zo hebben alle teamleden al eerder deelgenomen aan de World Magic Cup. Als de heren al gevoelig zijn voor zenuwen; het is waarschijnlijk dat andere teams met nieuwkomers er meer last van hebben dan zij. Daarnaast heeft Thomas het voordeel dat hij als team captain twee teamleden naast zich heeft die relatief veel ervaring hebben met grotere competitieve toernooien.

ELO stats Team NL

Een gemiddeld winpercentage van 59% zal niet de hoogste uit het deelnemersveld zijn; maar ervaring telt. Dit werd ook opgemerkt door de organisatie:

The Netherlands has Thomas Hendriks, who has played every WMC since 2013. Although not star names, Daan Pruijt (one GP Top 8) and Tijmen Blankevoort (played on 2016 team) look to make the Netherlands one of the strongest-across-the-board teams in the competition.

 – Rich Hagon

Uitzending

Vanaf vrijdagochtend 10.00 uur Nederlandse tijd kun je de heren gaan aanmoedigen via Twitch.tv/magic. Zondagavond zeggen we vaarwel tegen de World Magic Cup. Hopelijk met een mooi oranje resultaat. Veel kijkplezier!

Geef een reactie