Marco Hoonderd stond gisteren nog bovenaan de lijst, maar vandaag ging het een ander lid van Team Hoorn een stuk beter af. Beide heren hadden dezelfde 75 kaarten gesleeved, maar waar Marco de eerste vijf ronden van dag twee geen punten wist te scoren, timmerde Pieter Keuning lekker aan de weg. Het ging zelfs zo goed, dat hij in ronde 15 in de Feature Match Area mocht aanvangen tegen tweemalig Pro Tour winnaar Gabriel Nassif. De inzet? Een plek in de top 8.
Het deck
Blue Red Phoenix - Pieter Keuning & Marco Hoonderd
Creatures (10) 4 Arclight Phoenix 2 Crackling Drake 4 Goblin Electromancer Spells (28) 2 Beacon Bolt 4 Chart a Course 1 Chemister’s Insight 4 Discovery // Dispersal 2 Drowned Secrets 3 Lava Coil 4 Opt 4 Radical Idea 4 Shock | Lands (22) 8 Island 6 Mountain 4 Steam Vents 4 Sulfur Falls Sideboard (15) 1 Banefire 2 Beacon Bolt 1 Chemister’s Insight 2 Crackling Drake 1 Disdainful Stroke 2 Fiery Cannonade 1 Lava Coil 2 Negate 2 Niv-Mizzet, Parun 1 Ral, Izzet Viceroy |
Blue Red Phoenix (of Izzet Phoenix, nu we weer in de wereld van Ravnica zijn) wint door zoveel mogelijk Instants en Sorceries te spelen en daarmee onder andere Arclight Phoenix aan het begin van combat vanuit de graveyard terug te laten keren. Het liefst is de Phoenix in de graveyard beland door de Jump-Start of Surveil mechanic, of eventueel via een pre-combat Chart a Course.
Daarnaast maken al die Instants en Sorceries in zowel de graveyard als in exile (na het Jump-Starten) zowel de Crackling Drake als de Beacon Bolts een stuk beter. Van beide kaarten zitten er twee in het main deck en twee in het sideboard.
De meest opzienbarende keuze in het main deck zijn de twee exemplaren van Drowned Secrets. Met 27 blauwe spells main deck, waarvan je er 7 tweemaal kunt casten, liggen alle Phoenixen, Instants en Sorceries extra snel in de graveyard. Jump-Start levert extra value en de Drakes en Bolts worden snel groot. Tegen een trage control tegenstander zou hij ook gebruikt kunnen worden om je tegenstander te decken.
Win & In
Ik vroeg aan Pieter hoe hij de match tegen Gabriel Nassif met zijn Mono Blue Tempo deck heeft ervaren:
Game 1 schiet ik mijzelf in de voet door de draw-trigger van de Crackling Drake te vergeten. Geen idee of die ene kaart me gered had, want ik pak vrij veel land af en Gabriel heeft drie Merfolk Trickster om te vertragen. De tweede game neemt Gabriel een mulligan naar vijf en ik draw goed, dus die win ik. De derde game viel net de verkeerde kant op: hij heeft een Tempest Djinn en op het moment dat ik eindelijk de vierde Instant in m’n graveyard heb voor m’n Beacon Bolt heeft hij er net een Curious Obsession op gespeeld. Nadat ik m’n Niv-Mizzet, Parun cast weet hij ‘m te tappen en verlies ik.
Ondanks dat Pieter zelf vindt dat hij zowel ronde 3 als ronde 15 vrij “karig” gespeeld heeft, is de prestatie noemenswaardig te noemen. Uiteindelijk belandt hij op een 21e plek, goed voor $500,- en 3 pro points. Als laatste vroeg ik hem of hij, als hij het weekend opnieuw kon doen, nog steeds de Drowned Secrets main had gespeeld. Daarop was het antwoord kortweg “Jazeker”.
Best of the rest
Naast Pieter vielen er nog drie Nederlanders in de geldprijzen: 2011 World Championship deelnemer Nick Bresser, Ayk Guluk en 2017 Dutch Open Series Player Championship winnaar Terrence Serraarens nemen alle drie $250,- mee naar huis. Overige pro point winnaars en de punten van de overige spelers op dag twee vind je terug in onderstaand overzicht.
De volgende Europese Grand Prix is in Warschau, in het weekend van 23-25 november. Het formaat is Guilds of Ravnica Limited. Kijk voor meer informatie op de website van CFB Events.
1 reactie