Strijd om laatste plekken DOS Players’ Championship barst los

Strijd om laatste plekken DOS Players’ Championship barst los

Aanstaand weekend is Pro Tour Guilds of Ravnica en vandaag (donderdag) is de Player of the Year Playoff, maar voor Nederland ligt de focus dit weekend op Eindhoven. De laatste grote toernooien van 2018 van de Dutch Open Series vinden plaats tijdens het Spellenspektakel in de Brabantse stad. De laatste vier directe kwalificatieplekken voor het Players’ Championship worden weggegeven aan de winnaars van de vier Main Events: Modern en Sealed op zaterdag en Legacy en Standard op zondag.

DOS Players' Championship

Final stretch voor puntenkwalificatie

Naast de directe kwalificatieplekken zijn er punten te verdienen voor de ranglijst. In totaal zijn er nog 17 plekken beschikbaar voor het Players’ Championship:

  • 4 voor de winnaars van de Modern-, Sealed-, Legacy- en Standard Main Events
  • 3 voor de spelers met de meeste punten behaald in het vierde seizoen
  • 10 voor de spelers met het meeste aantal punten op de jaarlijkse ranglijst, die zich nog niet op een andere manier gekwalificeerd hebben

Vooral voor de laatste categorie is de strijd nog in volle gang. De hoogstgeplaatste spelers zonder kwalificatieplek zijn:

Ranglijst DOS oktober 2018 - ongekwalificeerde spelers

Na de eerste paar spelers zijn de scores op de ranglijst vrij vlak. Er zijn 49 spelers met een puntenaantal tussen de 20 en 40. Deelname aan een main event levert 2 punten op. Een top 16-finish levert 6 extra punten op, oplopend tot 18 voor een tweede plek (de eerste plek ontvangt 24 punten, maar plaatst zich automatisch voor het Player Championship). Daarnaast zijn er in november en december nog acht DOS Qualifier events. Elke deelnemer van een DOSQ ontvangt 1 punt en vervolgens zijn er 30 punten te verdelen, waarvan 8 punten voor de winnaar. Er kunnen dus nog flink wat verschuivingen plaatsvinden in de laatste twee maanden!

(Tip: vind alle DOS Qualifiers op de Event Kalender: klik op het vergrootglaasje en zoek op ‘DOSQ’)

Dutch Open Points

Players’ Championship

Op 5 en 6 januari vindt over twee dagen het Player Championship plaats; gelijktijdig met de eerste DOS Weekender van 2019. De details zijn afgelopen week bekend gemaakt. Het is een all-round kampioenschap, dus om als winnaar uit de bus te komen zal je aan de slag moeten in vier formaten. Zaterdag start met drie ronden Guilds of Ravnica draft, gevolgd door drie ronden Modern. Dag twee start met drie ronden Standard, gevolgd door drie ronden Legacy. Je leest het goed; zelfs als je je via een Sealed Open gekwalificeerd hebt zal je je skills moeten tonen in alle drie de constructed formaten!

Ik kan mij voorstellen dat sommige gekwalificeerden wat lijntjes zullen moeten uitzetten binnen hun lokale community om de decks te kunnen spelen die ze voor ogen hebben. Niet iedereen zal voor elk formaat standaard een deck op de plank hebben liggen. Het verkrijgen van kaarten, het oefenen van match-ups, of in sommige gevallen bekend worden met een formaat(!); spelers met een hechte lokale speelgroep zullen wellicht iets in het voordeel zijn.

Cardboard Crack: Mind Games

Top 8 met een twist

Na de twaalf ronden volgt de top 8. Daar heeft de organisatie een interessante twist bedacht: bij elke match mag de hoogst geklasseerde speler kiezen welk constructed formaat er gespeeld wordt! Legacy master? Modern afficionado? Hoe hoger je geklasseerd bent op het moment dat je de top 8 in gaat, hoe meer invloed je hebt op het formaat dat gespeeld wordt. Een top 4 is genoeg voor het bepalen van de eerste match, maar in de halve finale en finale is de ranking nog steeds relevant. Hopelijk kan dit ook het aantal intentionele draws in de swiss-rondes verminderen.

Op het Championship staat behoorlijk wat op het spel. In totaal is er voor ruim € 5.000,- aan prijzen te winnen! Er zijn 15.000 DOS-TIX beschikbaar (in te wisselen voor kaarten en goodies bij Goat Enterprise), Ultra Pro items, tickets voor de volgende DOS Opens en natuurlijk punten voor de nieuwe ranglijst van 2019. De winnaar is automatisch geplaatst voor het Player Championship van volgend jaar. Aanstaande januari is Terrence Serraarens de verdedigend kampioen; hij ging op het vorige Players’ Championship met de titel naar huis.

Voor meer informatie bekijk de aankondigingspost van de DOS hier.

Volg het van dichtbij of veraf

De Dutch Open Series blijft groeien. Op het moment van posten van dit bericht zijn de Modern en Sealed toernooien op zaterdag uitverkocht. Voor Legacy en Standard op zondag zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Er is echter genoeg te doen op het Spellenspektakel in het Beursgebouw, dus zelfs zonder ticket voor de Main Events kun je je goed vermaken. Er zijn honderden speeltafels waar de nieuwste bordspellen worden gepresenteerd.

Vooral fan van Magic? De organisatie van de Open Series heeft geregeld dat Magic artists Titus Lunter en Suzanne Helmigh beide dagen aanwezig zijn om te signeren en er zijn verschillende stands met kaarten en accessoires. Tevens zijn er demonstraties van de nieuwe game “Keyforge” gemaakt door Richard Garfield, de bedenker van Magic. Kijk voor meer informatie en voor de overige activiteiten op de website van het Spellenspektakel.

Artists signing: Titus Lunter & Suzanne Helmigh

Geen zin om af te reizen naar Eindhoven? Ook op afstand is het toernooi te volgen: het hele weekend wordt de Dutch Open live gestreamd via twitch.tv/dutchopenseries. Zaterdag staat in het teken van Modern, en zondag ligt de focus op het Standard main event.

Geef een reactie