Is Magic te duur?

Is Magic te duur?

Als je je een beetje op Magic social media begeeft dan zie je veel meningen over de ontwikkelingen van de producten van Magic. Er zouden teveel producten zijn, teveel versies van kaarten en het wordt simpelweg te duur. Over de eerste twee kun je van mening verschillen, maar hier wil ik het graag hebben over de laatste. Is Magic te duur? 

Play Boosters

De kwestie werd recentelijk weer opgerakeld toen Wizards of the Coast de “play booster” aankondigde. Vanaf begin februari 2024, met de release van Murders at Karlov Manor, zullen de draft- en set boosters verdwijnen. Ze zullen plaats maken voor slechts één product, de play booster. Deze is geschikt voor draft, maar het zou ook de “booster-rippers” moeten aanspreken. Twee functies in één dus. Klinkt als een goed idee. Enige probleem: ze gaan hetzelfde kosten als de huidige set boosters. De set booster is momenteel de duurdere variant, met een gemiddelde verkoopprijs van €5,25-5,50 bij gerenommeerde spellenwinkels.

Onderaan de streep zal een draft dus duurder worden. Er is geen goedkoper alternatief meer in draft-boosters; je zal moeten spelen met de play boosters. Nu heeft Wizards de laatste jaren, met gemengd succes, verschillende speciale sets uitgegeven en telkens de grens opgezocht van wat de consument bereid is om te betalen. Deze ontwikkeling met play boosters werd door de tegenstanders van deze strategie dan ook snel geplaatst in dezelfde context: Magic wordt te duur. Maar is dat zo?

Back to the 90’s

Wat mensen individueel te duur vinden kunnen we natuurlijk niet over oordelen. En je zult mij niet horen zeggen dat Magic een goedkope hobby is. Wat we wel kunnen bekijken is hoe de prijzen zich verhouden tot eerder. Het aantal Magic spelers is de afgelopen 30 jaar alleen maar gegroeid. Zij vonden het spel blijkbaar niet te duur om mee beginnen of om het (vooralsnog) te blijven spelen.

We nemen als uitgangspunt een reguliere standaardset. We negeren even alle supplement-sets en speciale uitgaves en kijken naar basis Magic. Magic zoals het al sinds de jaren negentig bestaat: vier sets per jaar, die de basis vormen voor het Standard formaat. Ondanks dat je kunt discussiëren over de huidige staat van het Standard formaat, vormen deze sets nog steeds de basis van het spel.

In 1995 was ik een middelbare scholier. Ik had Magic geleerd van een van m’n beste vrienden en ik wilde niks anders meer doen dan dat. De sets waren Ice Age, Homelands en Fourth Edition. Homelands was een speciaal geval. Naast dat dit de geschiedenis is zou gaan als een van de slechtste sets aller tijden, hadden de boosters maar 8 kaarten. Zowel Ice Age en Fourth Edition hadden het aantal dat we momenteel nog steeds gewend zijn; 15 stuks. Prijs? Zes gulden en vijfennegentig cent. 

Keukentafel Magic - Ice Age

Wiskunde

Voor de mensen die de tijd van de Nederlandse florijnen niet hebben meegemaakt: fl. 6,95 is € 3,15. Op dat moment hadden we 17,5% BTW, dus exclusief BTW was dit € 2,68. De afgeleide inflatie (dat is de inflatie exclusief productgebonden belasting en subsidies) van 1996 t/m 2023 komt (samengesteld) uit op ongeveer 78% (bron: CBS). Inclusief die inflatie kom je voor een booster exclusief BTW uit op € 4,77. Vandaag de dag hebben we 21% BTW, dus in totaal zou een boosterpack vandaag de dag naar verwachting € 5,77 moeten kosten, om “even duur” te zijn als in 1995.

Een kleine ronde langs de grotere spellenwinkels van Nederland leert dat een set booster gemiddeld tussen de € 5,50 en € 6,00 kost. Die € 5,75 klopt dus wel aardig. Daarnaast lijkt de korting op de prijs van 36 boosters door de aanschaf van een box, over het algemeen wel wat meer te zijn dan de 10% die midden jaren negentig gebruikelijk was. Volgens die formule zou een boosterbox nu ongeveer 186 euro kosten. De meeste winkels hebben pre-order prijzen staan tussen de 160 en 170 euro. De concurrentie is natuurlijk ook wel toegenomen. Midden jaren negentig was het internet nauwelijks aanwezig, laat staan webwinkels waar je kon shoppen voor deals. Ik zat zelf op school in Haarlem en daar had je twee stripwinkels die Magic verkochten. Andere opties hadden we niet echt, tenzij we een keer naar Amsterdam gingen.

Ice Age Boosters

Matige beestjes

Dus boosters zijn vergelijkbaar, en boxen zijn zelfs wat goedkoper dan 30 jaar geleden. Maar dan hoor ik je denken: de nieuwe booster bevat 14 kaarten, en dat waren er altijd 15. Goed punt. Dit is natuurlijk gedaan om kosten te besparen en als consument ontvang je bijna 7% minder karton. De inhoud is echter wel een tikkie anders, want er is in 30 jaar een hoop veranderd. Als voorbeeld neem ik weer even Ice Age:

  • Ice Age was een set met 383 kaarten, waarvan:
  • Ongeveer een kwart enchantments was. Gewoon enchantments met een globaal effect. Meestal best belabberd ook. Sterker nog, van de 95 enchantments waren er 40 een enchant creature (tegenwoordig vallen die onder aura enchantments)
  • Slechts 35% van de set was creatures. Van deze 134 creatures had bijna de helft 1 power.
  • Slechts 36 creatures in de set (minder dan 10% van het totaal aantal kaarten in de set!) had meer dan 2 power.

Ter vergelijk:

  • Wilds of Eldraine bevat 276 kaarten, waarvan:
  • 166 creatures (60%)
  • 81 van deze creatures heeft meer power dan 2 (bijna 30% van de hele set)

Moraal van het verhaal: tegenwoordig zijn kaarten speelbaar. Iedereen die ooit heeft geprobeerd om met Ice Age limited te spelen weet dat het zeer lastig is om iets speelbaars te fabriceren. Heel veel kaarten doen gewoon niet echt veel. 

Dus ja, we hebben tegenwoordig een kaart minder, maar qua speelbaarheid is het heel veel beter geworden. 

Waarde?

Daarnaast is de samenstelling van de booster heel anders. Er is een mogelijkheid op meer rares en je kunt ook speciaal vormgegeven kaarten vinden (door de fabrikant “booster fun” genoemd). Wizards zal het niet snel hebben over “expected value”, maar voor het eerst werd het argument gehanteerd dat meer rares zorgde voor meer verwachte waarde van de inhoud van de booster. Niet doorvertellen.

Play booster

Conclusie

Op basis van reguliere geldontwaarding is een booster van een standaard Magic set niet duurder dan 30 jaar geleden. Voor relatief hetzelfde, of zelfs iets minder geld als je een box koopt, krijg je beter geproduceerde sets met beter speelbare kaarten; speciale versies (als je dat leuk vindt); en meer “waarde”. Goedkoop? Mwah, dat nou ook weer niet. Als je opschuift naar grotere formaten dan keukentafel Magic of Standard; zoals Pioneer, Modern of het immens populaire Commander, dan kunnen speciale producten wel duurder zijn. Maar zoals met alles in het leven, is dat een keuze die je zelf kunt maken.

Maar goed, Magic is gewoon het allerbeste spel dat er bestaat. En als je het eenmaal speelt, is de verleiding groot en gaat het al snel niet meer om de prijs, maar om de hoeveelheid… Dus geniet, maar koop met mate.