Dutch Open Series: aftellen naar eind april!

Dutch Open Series: aftellen naar eind april!

Nadat het internationale toernooi-Magic nieuw leven werd ingeblazen door Wizards, was het nog afwachten of er in Nederland weer nieuwe initiatieven zouden komen. Voor de pandemie was de Dutch Open Series (DOS) de grootste toernooiserie die ons land rijk was. Nu zijn er nieuwe initiatiefnemers opgestaan die samen met wat oude bekenden de serie opnieuw gaan opzetten. Eind april is de eerste editie.

Untap sprak met één van de initiatiefnemers; Rob de Haan. Hij heeft samen met Sebastiaan Tuinstra het stokje overgenomen van Charly Traarbach. Oorspronkelijke oprichter Rudy Meijer van Goat Enterprise is ook weer betrokken.

Zeg je nu: “wat kan mij dat interview schelen, waar koop ik die tickets? HYPE!”, nou dan heb ik semi slecht nieuws, want de tickets waren in de voorverkoop razendsnel op. Mochten er nog tickets vrijkomen vind je ze hier. Daarnaast zijn er nog qualifier events waar je een gratis ticket kunt winnen. De volledige lijst vind je hier.

Dutch Open Series - Mishra's Foundry - Leon Tukker

Untap: Persoonlijk ben ik erg blij met de terugkeer van de Dutch Open Series! Wat is jullie voornaamste reden om nu de DOS weer opnieuw op te zetten?

Rob: Sinds de coronaperiode missen wij competitief Magic spelen in Nederland. Door de herstructurering van Organized Play door Wizards en de komst van organisator Legacy die de vervanging van de “Grand Prix” organiseert, zien we een gat. Er zijn vrijwel geen grotere en toch betaalbare toernooien. Wij denken dat deze toernooien wel belangrijk zijn om de competitieve scene in Nederland en omstreken levendig te houden.

Daarnaast misten we de toernooien waar iedereen in Nederland (en omstreken) naar toe kwam. Dat waren vroeger de PTQ’s en de NK’s. Overdag je proberen te meten met de beste kaarters van het land, en ‘s avonds gezellig met vrienden een hapje eten.

Jullie hebben in het najaar een poll uitgezet in de community. Wat zijn de belangrijkste items die hierin naar voren kwamen die jullie hebben meegenomen in de nieuwe opzet?

Vooral dat er een boel mensen weer zin hebben om te komen kaarten! De hoeveelheid reacties op de poll heeft ons wel het laatste zetje gegeven om aan de slag te gaan met een vernieuwde versie van dit toernooi.

Daarnaast vonden wij het tof om te zien dat veel mensen de playmats een mooie toevoeging vonden aan hun weekend. Gelukkig kunnen wij ook voor de aankomende editie weer playmats uitreiken!

Voor de de eerste editie gekozen hebben we gekozen om toernooien te houden voor de vier populairste formats; Modern, Pioneer, Legacy en Sealed. Om ook de casual spelers tegemoet te komen is er op beide dagen een Commander event. Voor toekomstige edities is de kans groot dat we gaan roteren met de formaten. De Team formats kwamen goed uit de poll, en ook Pauper!

Waren er zaken die jullie wel wilden, maar gewoon niet, of slechts beperkt konden?

Voor deze eerste editie proberen wij ons te focussen op de basics. De focus ligt op de hoofdtoernooien. Daarnaast zijn er side events zodat je je niet hoeft te vervelen als het tijdens een hoofdtoernooi niet zo goed is gegaan. Wij staan uiteraard open voor ideeën om dingen toe te voegen voor toekomstige edities. Vertel ons tijdens de DOS vooral wat je ervan vind!

Is er overwogen om de Limited en Pioneer toernooien een European Championship Qualifier te maken? Wat is de afweging geweest om dit niet te doen?

Wij zijn bezig om te kijken wat de mogelijkheden zijn bij Legacy om tickets voor de ECQ weg te kunnen geven als prijzen op het event. Helaas loopt de huidige kwalificatiereeks tot begin april dus er is nog weinig bekend voor de volgende periode. Maar dit staat zeker hoog bij ons op het verlanglijstje!

En het Players’ Championship komt terug?

Zoals het er nu uit ziet gaat er weer een Players’ Championship komen. Oftewel een eindtoernooi voor de spelers die het best hebben gepresteerd tijdens de hoofdtoernooien van de Dutch Open Series. 

Wij hebben voor nu 4 edities op de planning staan: in april, september, november en januari. De eerste drie edities vullen de stoelen van het Players’ Championship 2023, wat plaatsvindt op de zaterdag van de editie in januari 2024. De winnaars van alle Dutch Opens worden uitgenodigd, samen met een x-aantal van de best presterende niet-winnaars om tot een mooi aantal uit te komen. De exacte opzet van het Players’ Championship houden jullie nog van ons tegoed! Maar het zal hoogstwaarschijnlijk een multiformat toernooi worden!

De toernooien zijn zoals vanouds in het Fletcher Hotel in Nieuwegein, een mooie centrale locatie en prima ruimte. Kun je iets vertellen over de faciliteiten?

Een van de aantrekkingen voor ons bij de Dutch Open Series was altijd de ambiance en de kwaliteit van de locaties – wij zijn dus heel blij om terug te keren naar het Fletcher Hotel! Voor de lunch zullen er verschillende broodjes beschikbaar zijn. En er wordt gezorgd voor genoeg Red Bull 😉

Daarnaast is het restaurant in het hotel geopend, dus er zijn genoeg opties voor avondeten na een lange dag kaarten, of een biertje in de bar als afsluiter.

Ik begreep ook dat spelers een korting kunnen krijgen op de overnachting, hoe gaat dat in z’n werk?

Voor de korting op de overnachting kan je het beste even telefonisch contact opnemen met het Fletcher en bij je boeking vermelden dat je komt voor de Dutch Open Series.

In het verleden zijn er prachtige playmats gecreëerd, kun je al iets kwijt over de artiest voor deze editie?

De art zal worden gemaakt door een bekende Magic artist: Leon Tukker. Hij is verantwoordelijk voor meerdere prachtige artworks zoals bijvoorbeeld Cityscape Leveler en Mishra's Foundry. Wij weten zelf ook nog niet hoe het er precies uit komt te zien, maar houdt onze socials en website in de gaten voor een sneak peak!

Voor de thuisblijvers, wordt er gekeken naar een live stream?

Zoals eerder gezegd, we focussen ons bij de eerste edities op de toernooien en willen zorgen dat iedereen een mooi weekend heeft!

Tot slot: waar kijk je zelf het meeste naar uit?

Wij kijken er vooral naar uit om een gezellig weekend te kaarten met oude bekenden en hopelijk een boel nieuwe gezichten. Want dat maakt Magic weekenden toch altijd het mooist!

Dutch Open Series

Houdt de website van de DOS in de gaten of er nog nieuwe kaarten vrijkomen, of speel mee met een qualifier event! Voor de mensen die er bij zijn eind april, tot dan!

Geef een reactie