Aftellen tot Nationals 2018: win een plek in Team NL op het WK!

Aftellen tot Nationals 2018: win een plek in Team NL op het WK!

650 Nederlanders zijn op basis van behaalde Planeswalker Points gekwalificeerd voor Nationals 2018, oftewel het officiële Nederlandse kampioenschap Magic. Zij hebben de mogelijkheid om op 21 en 22 juli te gaan strijden om de titel van Nederlands kampioen. Daarnaast worden beide finalisten van het toernooi uitgenodigd om samen met Thomas Hendriks (de Nederlander met de meeste Pro Points in seizoen 2017-2018) Team Nederland te vertegenwoordigen op de World Magic Cup; het officiële wereldkampioenschap voor landenteams!

Daan Pruijt bereikte vorig jaar de finale op het NK, die hij toen verloor van Kevin Grove. Ik vroeg hem of hij blij of teleurgesteld was na die finale: “Voor mij persoonlijk was de halve finale winnen het moment dat ik dacht: de buit is binnen, ik heb gewonnen. De finale was daarna een beetje secundair en ik was niet helemaal meer gefocust. Achteraf gezien vind ik het jammer dat ik niet de winnaars-trofee heb; ik verloor van een vriend en de verloren ‘bragging-rights’ zijn misschien nog wel erger.”

Daan PruijtHelaas verliep de World Cup vorig jaar minder goed dan gehoopt: “We hadden een sterk team en waren redelijk goed voorbereid. Ondanks een goede pool kaarten in Team Sealed verloren we meteen twee matches. Ikzelf heb de hele dag geen match gewonnen, ook niet in Team Unified Standard, waar mijn deck in theorie een goed winpercentage had. Het mogen meedoen was natuurlijk erg tof, maar we hadden er meer van verwacht.”

Daan zal wederom zijn opwachting maken op het NK dit jaar om zijn plek in Team Nederland te prolongeren en wellicht revanche te nemen op de teleurstelling op het WK vorig jaar. “Nationals is een van de leukste toernooien van het jaar. ‘Mixed format’ geeft het toernooi een speciaal elan. Je moet beide beheersen om het ver te schoppen, net als op de Pro Tour.”

Nationals is één van de weinige “mixed format” toernooien op de kalender. De toekomstig kampioen zal zijn of haar kwaliteiten moeten tentoonspreiden in zowel Standard constructed, als Core Set 2019 limited. De release van de Core Set is op 13 juli, dus de tijd om het draften met de set onder de knie te krijgen is zeer beperkt!

Kaarten uit de Core Set zijn vanaf die datum ook legal in Standard: het is nog gissen welke kaarten invloed kunnen uitoefenen op het formaat. Ontstaan er nieuwe decks? Worden bestaande decks beter of juist niet? Blijft Goblin Chainwhirler dominant?

Het strijden om de titel en de plekken in Team Nederland is een serieuze aangelegenheid, maar het evenement is ook gewoon bedoeld om veel Magic te spelen! Het hele toernooi duurt twee dagen; er wordt afgetrapt met drie ronden Standard, gevolgd door een Core Set 2019 boosterdraft. Na de drie draftrondes volgt nóg een Core Set boosterdraft. Alleen de eerste speelronde van deze draft wordt nog op dag 1 gespeeld.

Iedereen die dag 1 gespeeld heeft mag, ongeacht zijn of haar record, meespelen op dag twee. Die dag begint met de laatste twee speelrondes van de draft van de vorige dag, gevolgd door nog 3 ronden Standard. In totaal zijn er dan 12 ronden Magic gespeeld en wordt bepaald welke 8 spelers de beste score hebben. Zij gaan in de single-elimination top 8 met hun Standard deck bepalen wie zich officieel Nederlands kampioen mag noemen!

Tot slot vroeg ik Daan of hij liever alle gekwalificeerde spelers op het toernooi ziet verschijnen, of dat hij de voorkeur geeft aan een klein toernooi (om wellicht zijn eigen kansen te vergroten): “Wat mij betreft mag iedereen meedoen. Nationals is toch ook een soort feestje van de lokale community. In die zin is het ook een beetje een afspiegeling van de staat van Magic in Nederland.”

Nationals wordt georganiseerd door Magic United. Deelname aan het hoofdtoernooi kost €30,-. Per speler gaan vier boosters in de prijzenpot en elke deelnemer ontvangt een Flooded Strand promo!

Flooded Strand Nationals 2018 promo

De top 8 ontvangt een speciale playmat en er zijn Pro Points te verdienen: drie voor de finalisten en één punt voor plek 3 en 4.

Kijk of je gekwalificeerd bent in dit document.

Ook als je niet gekwalificeerd bent belooft het een mooi evenement te worden! Er worden on-demand 8-man side events georganiseerd (Draft, Standard of Modern, waarbij het toernooi start bij 8 inschrijvingen) en op zondag is er een Modern PPTQ! Daarnaast kun je nieuwe en oude Magic-kaarten op de kop tikken bij Rudy Meijer (Goat Enterprises).

Voor meer informatie bekijk het event op de kalender of kijk op de website van Magic United.