Van een 0-2 record naar top 8 op het Players’ Championship

Van een 0-2 record naar top 8 op het Players’ Championship

Kasper Zijl speelt fanatiek Magic sinds Battle for Zendikar. Vorig jaar won Kasper Zijl een Modern Dutch Open en kwalificeerde zich daarmee voor het Dutch Open Players’ Championship. Veertig spelers streden afgelopen weekend voor een berg aan Magic prijzen. Hij vertelt over zijn ervaring:

Kasper Zijldoor Kasper Zijl

Afgelopen weekend deed ik mee aan de Players’ Championship van de Dutch Open Series. Kwalificeren voor dit toernooi was mijn grootste prestatie in Magic tot nu toe. Logischerwijs was ik erg hypet voor het weekend. In vijftien ronden verspreid over twee dagen zouden er vier formaten voorbij komen; Draft, Modern, Standard & Legacy. Mijn verwachtingen waren laag, want de meeste gekwalificeerde spelers behoren tot de beste van Nederland. Hierbij een kleine overview van mijn weekend.

Dag 1 – Limited en Modern

We begonnen met een Ravnica Allegiance Draft. Ik kreeg in de eerste booster een Gatebreaker Ram door van rechts, dus ik besloot Gates spelen. Uiteindelijk had ik een best wel nuts 5-color Gates deck met onder andere; Gates Ablaze, Ethereal Absolution en twee Sharktocrab. Helaas kwam ik twee keer een Rakdos Aggro-deck tegen; beide met een splash voor kaarten die een betere end-game voor hen mogelijk maakte. Ook moest ik duidelijk nog even in het toernooi komen en heb ik de nodige misplays gemaakt. De draft eindigde in een 1-2 score.

Voor het Modern deel was ik zeer blij met mijn deck-keuze. Ik verwachtte veel Arclight Phoenix en Burn decks. Mijn pet-deck Eldrazi & Taxes heeft een goede match-up tegen beide decks, dus mijn deck keuze was snel gemaakt. Ik kwam in mijn rondes één Burn deck, één Phoenix deck en één 4-color Bring to Light tegen. Alle match-ups waren gunstig en met een 3-0 score sloot ik de Modern rondes af.

Eldrazi & Taxes - Kasper Zijl

Creatures (27)
Eldrazi Displacer
Flickerwisp
Leonin Arbiter
Thalia, Guardian of Thraben
Thought-Knot Seer
Tidehollow Sculler
Wasteland Strangler

Artifacts (4)
Aether Vial

Spells (6)
Lingering Souls
Path to Exile
Lands (23)
Caves of Koilos
Concealed Courtyard
Eldrazi Temple
Ghost Quarter
Plains
Shambling Vent
Swamp
Wastes

Sideboard (15)
Burrenton Forge-Tender
Disenchant
Fatal Push
Gideon, Ally of Zendikar
Orzhov Pontiff
Rest in Peace
Settle the Wreckage
Stony Silence
Blade splicer

Met een 4-2 score op dag één behoorde een mooi resultaat nog tot de mogelijkheden. Met slechts 40 deelnemers, maar wel 15 ronden, kun je met wat meer losses alsnog hoog eindigen.

Dag 2 – Standard en Legacy

De eerste ronden van de tweede dag waren Standard. Hier had ik mij het minst op voorbereid. Ik had mijn deck amper gespeeld, want ik had op het laatste moment nog besloten om van deck te wisselen. Mijn innitiële deck was een variant op het deck van Todd Anderson met Primal Amulet // Primal Wellspring en Wilderness Reclamation. Ik vond het echter te inconsistent en besloot om mono rood te gaan spelen.

Mono Red Aggro - Kasper Zijl

Creatures (16)
Fanatical Firebrand
Ghitu Lavarunner
Goblin Chainwhirler
Viashino Pyromancer

Spells (24)
Light Up the Stage
Lightning Strike
Risk Factor
Shock
Skewer the Critics
Wizard’s Lightning
Lands (20)
20 Mountain

Sideboard (15)
Experimental Frenzy
Electrostatic Field
Lava Coil
Fight with Fire
Mountain
Fiery Cannonade

Mijn match-ups waren tegen Phoenix en Drakes. Met een beetje mazzel aan mijn kant en een beetje pech voor mijn tegenstanders won ik deze beide. Mijn laatste tegenstander in het Standard deel speelde een rood deck met een zwarte splash. De Theater of Horrors uit het sideboard deden me keihard de das om. Standard eindigde ik dus 2-1.

Als afsluiter van de reguliere rondes mochten we eindelijk Legacy spelen. Hier had ik het meest naar uitgekeken; het formaat ligt mij redelijk goed. In de eerste match waren mijn draws echter ongemakkelijk en heb ik niet eens kunnen spelen. Mijn tegenstander Alex Stok speelde mono rood ‘prison’ en had op de play een nuts openingshand. Gelukkig vind ik het een prachtig deck en genoot ik ervan om te zien hoe Alex mij de game ontzegde.

UW Stoneblade - Kasper Zijl

Creatures (10)
Snapcaster Mage
Stoneforge Mystic
True-Name Nemesis

Enchantments (2)
Back to Basics

Artifacts (2)
Batterskull
Umezawa’s Jitte

Spells (21)
Brainstorm
Council’s Judgment
Counterspell
Force of Will
Ponder
Spell Pierce
Supreme Verdict
Swords to Plowshares

Planeswalkers (4)
Jace, the Mind Sculptor
Teferi, Hero of Dominaria
Lands (21)
Flooded Strand
Island
Marsh flats
Karakas
Misty Rainforest
Plains
Polluted Delta
Scalding Tarn
Tundra

Sideboard (15)
Containment Priest
Council’s Judgment
Disenchant
Flusterstorm
Supreme Verdict
Surgical Extraction
Sword of Fire and Ice
Vendilion Clique
Hurkyl's recall
Spell pierce

De tweede ronde speelde ik de Stoneblade ‘mirror’. Deze match werd letterlijk eindeloos; de tijd was om toen we 1-1 stonden. We konden dus een draw op het scorebord bijtekenen.

Win & in

Nu werd het echt spannend, want ik moest de laatste winnen om op weerstand nog de top 8 in te kunnen sneaken. Mijn tegenstander speelde Elves. Ik speel twee Supreme Verdict, een Umezawa's Jitte en een Containment Priest; allemaal erg goed in de matchup. Als Elves echter eenmaal de kans krijgt om los te gaan valt er weinig meer aan te doen. De eerste game won ik heel makkelijk door middel van een Batterskull in de derde beurt met een Umezawa's Jitte er op.

Game twee was een game van het type waar ik voor vreesde; mijn tegenstander ging helemaal los en wist mij in beurt vier meer dan 45 damage te doen.

De beslissende laatste game was superspannend. Ik had een Batterskull en een Sword of Fire and Ice op het veld, maar hij had een Wirewood Symbiote, een Nettle Sentinel, een Heritage Druid en een Archon of Valor's Reach, waardoor ik geen Instants meer kon casten. Gelukkig verscheen er een Supreme Verdict toen ik hem nodig had. M’n Batterskull maakte het klusje af.

Ondanks m’n winst was het alsnog spannend, want er was nog iemand met een 7-4-1 record en een goede weerstand. Gelukkig was mijn weerstand 2% beter en kon ik me gaan opmaken voor de top 8!

Top 8

De lengte van deze alinea verraadt al een beetje hoe de top 8 voor mij verliep. De kwartfinale speelde ik tegen Wessel Groot. Mijn draws waren ‘clunky’, de matchup was niet geweldig en mijn plays waren erg discutabel. Vanaf het begin had ik al het idee dat ik achter liep. Ik kreeg flink wat hand-disruption mijn kant op gegooid en voor ik het wist kon ik mijn deck weer in mijn tas stoppen.

Tot slot

Ik heb erg genoten van dit toernooi. Het spelen tegen deze spelers is geweldig en ik ben erg blij met het geboekte resultaat. Ik heb veel mensen beter leren kennen en heel veel geleerd. Reken maar dat ik er alles aan ga doen om me voor volgend jaar weer te kwalificeren!

Het Players’ Championship werd gewonnen door Leon van der Linden. Wil je volgend jaar ook meedoen aan het Players’ Championship? Het volgende Dutch Open weekend is op 25 en 26 mei. Daarnaast kun je meespelen met Dutch Open Qualifiers om punten te verdienen voor de ranglijst. Kijk op de event kalender en zoek op “DOQ” voor een qualifier bij jou in de buurt.

Geef een reactie