MagicFest Krakau en de status van de Grand Prix

MagicFest Krakau en de status van de Grand Prix

De Nederlanders laten dit jaar meer geld achter in Krakau dan dat we er vandaan nemen. Het prijzengeld van de Grand Prix was, met 35.000 euro, sowieso al één van de laagste dit jaar. Achttien Nederlanders maakten de reis naar het zuiden van Polen voor deelname in de Core Set 2020 Limited Grand Prix. Twee van hen vielen in de prijzen. De professionele spelers lijken de toernooivorm de rug toe te keren, na het wegvallen van de Pro Points eerder deze maand.

MagicFest Krakau

Zaterdag

Zaterdagochtend werden er ruim 5500 boosters Core Set 2020 geopend om te beginnen aan acht ronden Sealed. Na deze acht ronden mocht iedereen met 18 punten of meer nog de negende ronde spelen en door naar de volgende dag om te gaan draften. Vijf van de achttien Nederlanders lukt dat. De anderen mogen de stad verkennen of meedoen in de vele side-events.

Zondag

Op zondag wordt er tweemaal gedraft om te bepalen wie eindigt in de top 8. Alleen Joep Lenglet en Tom Verzijl lukt het om een positief record te behalen met beide vier wins en twee losses. Joep haalt hiermee op de valreep de top 32. Tom moet op weerstand genoegen nemen met een 36e positie. Zij zijn de enige twee Nederlanders die geldbedragen mee naar huis nemen.

Uitslag GP Krakau 2019

MPL

Het Pro Points systeem is sinds deze maand geschrapt. Mede daardoor was de hoeveelheid “pro’s” op de Grand Prix erg laag. Er lijkt weinig incentive te zijn om deel te nemen aan een Grand Prix. Het zijn in principe veredelde PTQ’s; een record van 13-2 of beter kwalificeert je voor het Mythic Championship. Naast de dollarbedragen heb je alleen nog Planeswalker Points. Dat is voor de betere spelers amper een incentive om af te reizen naar verre oorden.

De enige MPL speler die deelnam aan de Grand Prix was Grzegorz Kowalski. Hij heeft zijn status wel waargemaakt. Hij eindigde het toernooi in de top 8. Dit leverde hem een schamele $750 dollar op. Voor een dergelijke prestatie staat dit in schril contrast met de verdiensten van de MPL en de potentie die de Mythic Championships met zich mee brengen.

Pro Points

Wat in de plaats komt van het Pro Points systeem is nog onbekend. Misschien dat er helemaal geen vervangend stelsel komt. Veel spelers hopen van wel, omdat er nu naast de MPL, geen systeem meer bestaat om structureel deel te nemen aan Mythic Championships. In het verleden kon je door geregeld prima te presteren, op basis van je Pro Point-level kwalificeren voor Pro Tours (nu omgedoopt tot Mythic Championships). Op dit moment kun je eigenlijk alleen maar directe invites verdienen door een toernooi te spiken. Als je je op een Mythic Championship zelf vervolgens een slechte dag hebt, ben je weer terug bij af.

Dit is een zeer straf systeem waarvan velen hopen dat dit nog veranderd. Wizards houdt echter al maanden de kaken op elkaar. We zullen dus moeten afwachten wat er gaat gebeuren richting het einde van het jaar. De contracten van de MPL-leden lopen al bijna af en ook voor die league heeft niemand nog enig idee wat de criteria zijn om daaraan deel te mogen nemen.

MagicFest

Natuurlijk is er naast de Grand Prix genoeg leuk Magic te spelen op een MagicFest en dat is voorlopig de richting die Wizards op lijkt te willen. Een MagicFest is een conventie voor alle vormen van Magic. Een meerdaags festival om samen met je vrienden gezellig toernooien te spelen, kaarten te laten signeren en eindeloos te speuren naar juweeltjes bij de vele verkopers. Dat er ook een hoofdtoernooi is voor de liefhebbers van serieus competitief Magic lijkt langzaam naar de tweede plaats te verschuiven.

Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Er zijn veel meer casual Magic-spelers, dan dat er spelers zijn die de ambitie hebben om naar een Mythic Championship te gaan. Wil je ook een keer naar een MagicFest? De volgende is van 25-28 juli in Barcelona. Het formaat van de Grand Prix is Modern. Datzelfde weekend wordt ook Mythic Championship IV gehouden. We zullen zien hoeveel uitgeschakelde pro’s zich inschrijven voor de Grand Prix. Meer informatie vind je op de site van CFB Events.

Geef een reactie